Rita ditt drömhus – del av HSBs projekt för skolelever

Att få rita sitt eget hus är nog en dröm för många, men att därifrån gå till att rita hus åt andra ligger kanske inte lika nära till hands. HSB har ju som vi tidigare skrivit om ett pågående projekt tillsammans med LA School of Sports och nu hade turen kommit till elevernas introduktion till arkitektyrket.

Under ett par timmar fick åttondeklassarna på LA School of Sports besök av arkitekten  Jonas Johansson från arkitektbyrån JAIS. Jonas har varit verksam i yrket i över 20 år och delägare i JAIS. Att han har passion för det han gör märks när han berättar om sitt jobb och vilka projekt han är involverad i.
Han berättar dels om vad arkitekten gör men också att på ett arkitektkontor finns många olika arbetsuppgifter.
– Vissa av oss ritar hus, är jätteduktiga på de rent tekniska bitarna, med andra till exempel bara jobbar med bilder, modeller eller presentationsmaterial, berättar Jonas.

Projektet som HSB kör för andra året i rad har flera syften. Dels känner HSB ett ansvar inför framtiden och risk för bristen på kompetent personal i byggbranchen, dels tror man att på detta sätt kan man få en fingervisning om vad unga vill ha och förväntar sig i bostadsväg när det är dags för dom.
– När dom får en uppgift att rita ett hus har dom ju inga begränsningar så som vi har, berättar Mikael Jönsson VD HSB Landskrona.
Andra delen av passet eleverna hade Jonas Johansson gick nämligen åt till handgripliga uppgifter där eleverna skulle rita sitt drömhus.
Dessa samlas sedan in och de idéer som är mest genomtänkta och bra sparas inför framtidens husbyggande.
Årets projekt går nu mot sitt slut, men gissar vi på Papperstidningen rätt kommer det förmodligen bli ett nytt liknande projekt inför kommande läsår.

Vissa elever tog sig an uppgiften med hull och hår medan andra vill diskutera sina idéer.

 

Mikael Jönsson, VD HSB Landskrona, följde med hela lektionen och hade en del frågor kring arkitektens roll.

Bilden ovan: Jonas Johansson, arkitekt och delägare av JAIS arkitekter, berättade med både inlevelse och passion om sitt yrke, för eleverna på LA School of Sports.