Säbyholms Montessori engagerade i barns rättigheter

Den 26 april tillkännagavs vem som genom en global omröstning blivit utsedd till Årets barnhjälte. På Säbyholms Montessori har man under året som gått arbetat kring barns rättigheter och det hela mynnade ut i en demokratisk process där man röstade fram årets barnhjälte.

Efter en global omröstning med inte mindre än 70000 anslutna skolor i 115 länder blev Manuel Rodrigues under onsdagen den 26 april utsedd till Årets barnhjälte av organisationen The World’s Children’s Prize.
Organisationen har till syfte att årligen nominera tre barnrättshjältar till World’s Children’s Prize. Deras livshistorier, och berättelserna om barnen som de kämpar för, sprids till barn i skolor i hela världen, som också lär sig om barns rättigheter och demokrati.
När eleverna har blivit stärkta kan de påverka och bidra till förändring till ökad respekt för sina rättigheter. Med miljoner barn som deltar varje år, är WCP-programmet världens största årliga utbildning för allas lika värde, barnets rättigheter och demokrati.

Säbyholms Montessori är ansluten till programmet och man har läst om barns rättigheter, vad demokrati innebär, men också tagit del av barns tragiska öden världen över. Arbetet som pågått under hela året avslutades med en presskonferens arrangerad av och med eleverna själva.
Det hela mynnade kanske mer ut i en manifestation, med tal om bland annat de tre nominerade, Molly Melching, Rosi Gollmann och  Manuel Rodrigues. Man berättade vad de hade engagerat sig i och varför just dom hade blivit nominerade. Deras arbete är lika viktigt och alla tre jobbar hårt och engagerat för att förbättra levnadsvillkoren för utsatta barn. Problematiken är stor och komplex och det handlar många gånger om könsstympning, övergrepp, svält och sjukdom, barnarbete, funktionsnedsättningar och till och med mord för att man är född med ”fel” kön.

Under presskonferensen visades film på årets tre kandidater till WCP. Denna film visare vinnaren Manuel Rodrigues.

Manuel Rodrigues är själv blind och har ägnat största delen av sitt liv åt hjälpa blinda och funktionsnedsatta till ett hem och en utbildning. Priset tilldelas Manuel för sin 20 år långa kamp för blinda barn och barn med andra funktionsvariationer i Guinea-Bissau i västra Afrika.
På Säbyholms Montessori, känns fattigdom och barnmisär långt borta, men arbetet som går i en demokratisk anda är inte desto mindre viktigt. Här handlar det om att barnen ska lära sig om sina egna rättigheter men också om hur viktigt både kunskap och ansvar mot sig själv och andra är.
Att det är just en Montessoriskola som engagerar sig i dessa viktiga frågor är inte så förvånande. Hela pedagogiken handlar om barnens egna förutsättningar och förmåga att ta till sig kunskap när dom själva är redo för det.

Bilden ovan: Eleverna på Säbyholm höll själv i presskonferensen och startade med att sjunga ”We are the world”.