Skulpturer tar upp kontakten mellan människor

En kritik mot det som inte fungerar i interaktionen mellan människor och en hyllning till det som fungerar. Så beskriver Pontus Ikander sin konst. Nu ställer han ut skulpturer i Röstånga konsthall för första gången.

Utställningen är ett axplock av nya skulpturer som aldrig visats tidigare.
– Det blir rätt så många material: trä, metall, lera och lite rotting. Lite av alla material som jag arbetar med, säger Pontus Ikander.
Snirkligheten i flera av skulpturerna kan komma sig av att han tidigare sysslat med graffitti.
– Det har utvecklats till att bli lite mer konkret. På senare tid har jag lagt in lite mer konkreta sätt att tolka på, som stegar eller människor som interagerar med varandra.
Pontus Ikander har tidigare bland annat ställt ut i Köpenhamn, Malmö, Kristianstad och på Dunkers kulturhus i Helsingborg. Hans första offentliga skulptur fick för någon vecka sedan sin slutliga placering på en trottoar på Lantmannagatan i Sofielund i Malmö, där han bor. Skulpturen heter Interdependens, som betyder ”ömsesidigt beroende”.
– Jag är fascinerad av interaktionen mellan människor på alla olika plan, säger Pontus Ikander.
Det kommer igen på utställningen i Röstånga, som fått namnet: ”skulpturer” med undertiteln ”interaktion mellan människor.”
Han och familjen har fritidshus i Röstånga och det var under en av sina vistelser där som han fick upp ögonen för den lilla konsthallen med de svarta väggarna.
Innebär det någon utmaning?
– Med riktade lampor så kommer det inte vara några problem, säger Pontus Ikander, som varit aktiv som konstnär i tio år.

Fakta: Skulpturer – interaktion mellan människor.
Utställning av Pontus Ikander i Röstånga Konsthall. Öppet lördagar och söndagar klockan 12-16 fram till och med den 11 juni. Vernissage nu på lördag den 27 maj klockan 12-16.