Stor drakfest vid Citadellet nästa torsdag

Ordet ”drakfest” hör man inte direkt varje dag. Icke desto mindre är den en sådan som ordnas på Kristi himmelfärdsdag, den 25 maj, vid Citadellet. Mellan klockan 12 och 15 kommer det att flygas med drakar, men det blir också aktiviteter som tipsrunda, sagoläsning och lekar – allt med draktema. Drakfesten blir finalen för kultur- och integrationsprojektet ”Flyga drake”. Under ett antal kvällar har de syriska konstnärerna Farah Ali och Maiad Khalili hållit i drakbyggarworkshops på Hemslöjden.
– Drakkulturen finns världen över, i form av både drakbygge och drakfester. Under våren har Flyga drake byggt drakar i Landskrona och runt om i Skåne. Nu vill vi provflyga dem och gör det genom en rolig fest, säger Linnéa Johansson, projektledare för Flyga drake i ett pressmeddelande.
Idén bakom projektet, som både ska ge en chans till nya möten, och att pröva på en ny kulturform, kommer från konstnärerna själva.
– Vem som helst kan flyga drake och extra lyckat blir det när man samarbetar. Medan någon håller i trådrullen släpper någon annan iväg draken upp i luften, säger Farah Ali.
Arrangemanget är gratis och alla är välkomna.

Bilden ovan: Konstnärerna Farah Ali och Maiad Khalili hållit i drakbyggarworkshops på Hemslöjden under våren. På torsdag nästa vecka prövas deras vingar vid Citadellet. Foto: Yazan Smadi/Press