Uppgrävd asfalt upprör boende

Boende i Röstånga är trötta på att asfalten inte återställts efter att Svenska stadsnät grävt ner bredbandsfiber. Och att företaget inte kunnat ge besked om när det ska ske.

– Här har jag varit nära att ramla flera gånger, säger Flemming Nielsen.
Precis i korsningen mellan Slånbärsstigen och Nyponstigen går ett band med grus tvärs över vägen, en konsekvens av Svenska stadsnäts nedgrävning av bredbandsfiber och asfalt som inte återställts.
Så ser det ut på många ställen i kvarteren kring Slånbärsstigen, Nyponstigen, Björnbärsstigen och Hallonstigen i Röstånga. De boende är trötta på att asfalten inte återställts. I augusti var de på ett möte i Midgårdsskolan, då de fick besked av Svenska stadsnät att asfalten ska återställas inom tre månader.
– 20-30 gånger har jag ringt. Var gång lovar de att ringa tillbaka och tala om när de ska göra det, men det gör de aldrig, säger Flemming Nielsen.
– De blir lika förvånade var gång vi ringer: va, är det inte åtgärdat?, säger Gitte Nielsen.
Det de vill veta är när asfalten är lagad igen.
– Vi vill ha ett datum för när det är färdigt, säger Flemming Nielsen.
– Det vi är mest förbannade över är att vi inte får svar, de lovar att ringa tillbaka, men det händer inte något.

Återställningen ska vara igång

Justering och återställning av asfalten ska ha börjat i Röstånga vecka 18 (läs förra veckan) och i Kågeröd, direkt efter, det vill säga vecka 19-20, berättar Kristian Narancic, förvaltare Infra Syd på Skanova, som ansvarat för fiberutrullningen för Svenska stadsnät. Asfalten i Kågeröd och Röstånga, som fick fiber i höstas, har på grund av vintern inte kunnat åtgärdas förrän nu.
– Asfaltsverken stänger i mitten av februari och öppnar i april, säger Kristian Narancic.
Han beklagar att Svenska stadsnät inte lämnat besked åt de Röstångabor som velat veta när asfalten skulle återställas.
– Det är inte bra. Den informationen kan ju Svenska stadsnät få direkt av oss, säger han.
När det gäller det kommunala vägnätet i övriga tätorter, så är det till största delen återställt, enligt Niklas Geidenstam, gatu- och parkchef i Svalövs kommun.

Bildtext, stora bilden:
Gitte och Flemming Nielsen trötta på att asfalten i Röstånga inte återställts efter att Svenska stadsnät grävt ner bredbandsfiber.