Färgstarkt, och mer, från Latinamerika

Det hör inte till vanligheterna att konst från Latinamerika visas i Landskrona, eller i Sverige i övrigt för den delen. Men med det knappa 100-tal verk ur Ulla och Greger Olssons omfattande samling som nu visas på konsthallen, kan man få en glimt av åtta av de klarast lysande konstnärsnamnen från den delen av världen just nu. Idag, lördagen den 17 juni, är det vernissage mellan klockan 12 och 17.

Konstintresset har alltid funnits, men att Greger Olsson och hustrun Ulla började samla på konst från just Latinamerika för drygt 40 år sedan skedde mest av en slump berättar han.
– Det började med att vi lärde känna en latinamerikansk konstnär i New York, där jag ofta var i jobbet. Via hans kontaktnät lärde vi känna fler konstnärer från Latinamerika.
Just New York är för latinamerikanska konstnärer lite av vad Paris är, eller i vart fall varit, för europeiska, berättar Greger Olsson.

96 verk av åtta konstnärer har valts ut till utställningen, som görs i samarbete med Landskrona konstförening. Det är konst både i form av grafik, målningar och skulptur.
– När Greger kontaktade oss för två år sedan år sedan blev vi genast intresserade, dels för att det är ovanligt att latinamerikansk konst ställs ut i Europa, dels för att det är mycket intressanta konstnärer som finns i samlingen, säger Birthe Wibrand, konstintendent på Landskrona museum.

Fabio Herrera (Costa Rica) målar i starka färger. Här målningarna ”Self portrait with a hat” och ”Red gate II”.

Den som förväntar sig starka färger och bildspråk från de gamla indiankulturerna får sitt lystemäte – men bara delvis. Argentinaren Raul Contis dryga metern höga skulpturer i trä, ihopsatta helt utan spik, är märkbart inspirerade av precolumbiansk konst. Costaricanerna Fabio Herrera och Mario Maffiolo använder starka färger som ibland rinner över duken. Men Henry Mujica (Venezuela) målar snarast i fransk kaféstil, och Gladys Triana (Kuba) målar i dova färger och fotograferar ytor och skuggspel.

– Det som de har gemensamt är färg, form och ljus, säger Greger Olsson om de åtta konstnärerna som visas.
Han berättar att konstsamlandet för dem i första hand inte handlar om att äga. Större delen av konstsamlingen finns på en gård på Österlen, själva bor de på Malta.
– Det är det intellektuella samtalet med konstnärerna som är utvecklande, säger Greger Olsson och förklarar att de inte gärna löper enstaka konstverk.
Hellre samarbetar de med konstnärerna och beställer, och förskottsbetalar, framtida verk för att ge konstnärerna arbetsro.

Utställningen visas till och med den 13 augusti.Idag, lördagen den 17 juni, är det vernissage mellan klockan 12 och 17, invigning sker klockan 14.

Bilden ovan: Argentinaren Raul Contis dryga metern höga skulpturer i trä, ihopsatta helt utan spik, är märkbart inspirerade av precolumbiansk konst.

Genom att såga upp en byrå från 1800-talet och sedan pussla ihop den i annan form har argentinaren Raul Farco skapat denna kappa som ingår i serien ”Shelter”.
Greger Olsson framför målningen ”The Ritual” av Gladys Trianas. Gladys Trianas är född på Kuba, har levt större delen av sitt liv i USA efter att ha flytt det politiska förtrycket. Det är ett tema som ofta återkommer i hennes konst.
Två verk av Carlos Kapelán (Uruguay). Det till höger målat i Sverige under vinterhalvåret, det till vänster målat tre år senare efter flytt till Costa Rica.
Greger Olsson är pensionerad sedan 15 år och han och hustrun Ulla (mitten) ägnar mycket tid åt att träffa konstnärer och bygga på sin konstsamling.