Årets Poppestipendiat vill sätta bild till känslor

Det sägs att det var tiden på Fridhem som fick Nils Poppe in på teatern. Stipendiet i hans namn har delats ut på Fridhem sedan 1990. I onsdags var det dags igen, i samband med våravslutningen på Fridhems folkhögskola.

– 2017 års Poppestipendiat går på Fotolinjen och heter Henrietta Krüssenberg, sa prisutdelare Torbjörn Ekelund (L), bildningsnämndens ordförande.
Under stora applåder fick Henrietta Krüssenberg kliva upp på scenen och ta emot blommor och senare en prischeck på 5000 kronor.
Hade du väntat dig det?
– Nej, verkligen inte. Jag var inte alls beredd. Jag hade fått för mig att det var ett musikstipendium. Det var verkligen oväntat.
Finns det något genomgående tema i ditt fotande?
– Vi har jobbat detta år med en del personliga projekt. För mig var det att använda foto som ett uttryck för hur jag känner och tänker.
Om hur det känns att precis ha blivit förälskad handlar hennes slutprojekt, ”Primum”.
Även om det är sommar, så lägger inte Henrietta Krüssenberg Fridhem bakom sig än. Hon kommer att jobba som servicepersonal i samband med skolans sommarkurser. Efter sommaren väntar studier på kandidatprogrammet i Fotografi vid Akademin Valand i Göteborg.
Var ser du dig om några år, vill du fortsätta med konstfoto?
– Jag hoppas att alltid kunna fortsätta med konstfoto. Jag vill försöka att hela tiden ha något projekt igång, antingen på heltid eller som något sidoprojekt.
Det är kommunen som delar ut Poppe-stipendiet, på rekommendation från Fridhems folkhögskola.
I sitt tal berättade Torbjörn Ekelund (L) lite om Nils Poppes karriär och uppväxt på Gamla lugnet i Malmö.
– Han var faktiskt lekkamrat med min farfar, så det gör det speciellt för min del också, sa han.
– 1929-1930 studerade han på Fridhem. Det var rektorn här som fick in honom på Hippodromteatern i Malmö 1930.
Nils Poppe dog år 2000.
Under våravslutningen delade Fridhem även ut Anna-Klara Arwidssons stipendium till en elev på allmän linje. I år blev det Ann-Charlotte Olsson.

 

 


Ett av Henrietta Krüssenbergs foton som är en del av hennes projekt ”Sieglarerstr. 51”. ”Det är ett projekt om min mormor och morfar och deras hem, mitt andra hem som är i Tyskland”, säger hon. Foto: Henrietta Krüssenberg

Motiveringen till Poppestipendiet 2017:
”Poppestipendiet 2017 går till en deltagare som under sin tid på Fridhem gått rån klarhet till klarhet i sin konstnärliga bana. Med en blick för det extraordinära i det vardagliga och en förmåga att bildsätta känslor har årets stipendiqt genomfört sina studier på Fridhems folkhögskola med nyfikenhet och stort engagemang.”

 

Bildtext stora bilden: Henrietta Krüssenberg fick årets Poppestipendium på onsdagen. Här får hon blommor av rektor Roger Johansson och Torbjörn Ekelund (L) , bildningsnämndens ordförande i Svalövs kommun.