Asiatiskt restaurangboom har kommit av sig

Två av nytillskotten ute till försäljning

Under förra året duggade det tätt med nyetableringarna av restauranger i Landskrona. Flera av restaurangerna har inriktning på de asiatiska köken, och de som förutspådde att konkurrensen skulle bli för hård verkar ha fått rätt: två av nytillskotten ligger nu ute till försäljning på Blocket.

Det gäller dels JadeT4 på Eriksgatan 4 där det tidigare legat möbelaffär, och dels Gourmet Asian på Drottninggatan 6. Jade T4 har 136 sittplatser och enligt annonsen på köp-och-säljsidan Blocket ligger lokalhyran på 35 000 kronor i i månaden, inklusive sophämtning, vatten och uppvärmning. Gourmet Asian ligger ute för 350 000 kronor (tidigare 500 000 kronor). Med sina 200 kvadratmeter är lokalen hälften så stor som Jade T4:s. Gourmet Asian öppnade i slutet av juli förra året. Jade T4 skulle ha slagit upp dörrarna under maj månad, men öppnandet drog ut på tiden bland annat på grund av bygglovshandläggning, och premiär blev det istället i slutet av oktober. Inte ens ett år senare ligger alltså båda restaurangerna ute till försäljning.
– Vi har haft svårt att hitta en bra restaurangansvarig, säger Vincent Hevince som äger Gourmet Asian tillsammans med David Phan.
– Det har varit svårt redan från början att hitta rätt personal.
Är det för hård konkurrens mellan de asiatiska restaurangerna i Landskrona?
– Det stämmer, och det gäller inte bara asiatiska restauranger. Det är väldigt dålig marknad i Landskrona överhuvudtaget. Lunchen tjänar vi inte några pengar på och det verkar inte som folk går ut överhuvudtaget på kvällen. Det verkar som folk går ut i Helsingborg eller Malmö i stället.

Förra året blev det också klart att restaurangkedjan Yazhou har planer på att etablera sig i Landskrona. Yazhou har redan idag två restauranger i Helsingborg och en i Ängelholm, även de med asiatiskt kök. Tanken var att Yazhou nu under våren skulle öppna i den före detta banklokalen mittemot Harrys på Rådhustorget, men som förbipasserande kan konstatera så pågår där ännu renoveringsarbete.
– Rivning och arbetet med befintliga och nya ritningar har varit lite mer komplicerat än vad vi trodde. Det är 3-4 hus som möts där och vi har nivåskillnader som vi har fått åtgärda, förklarar Andreas Lund, regionchef västra Skåne på Brinova som äger fastigheten.
Försening på grund av byggtekniska problem alltså, men att Yazhou ska flytta in gäller fortfarande.
– Det är klappat och klart. Det finns ett undertecknat avtal, säger Andreas Lund som också berättar att det är ett hyresavtal på längre tid – ”mer än fem år”.
– Yazhou är en väldigt expansiv restaurangkedja. De har redan restauranger i Helsingborg och Ängelholm, och vad jag förstår så har de planer att utöka öster ut också.
Andreas Lund uppger att Yazhou ska kunna flytta in ”till hösten”, men vill inte precisera närmare än så.

Bilden ovan: Den som gillar mat från de olika asiatiska köken har haft flera ställen att välja mellan i Landskrona, och förra året blev de ännu fler. Nu ligger två av nytillskotten ute för försäljning. Foto: Per Eeg-Olofsson