Biblioteksföreningen firar kvartssekel

I början av 90-talet riskerade Stenestad att förlora sitt bibliotek, men byborna tog saken i egna händer. Söndagen den 6 augusti firar Stenestads biblioteksförening 25 års-jubileum.

– Det är rätt fantastiskt, säger kassören Inga Hedberg.
Det var i slutet av november 1992 som föreningen grundades.
– Svalövs kommun ville lägga ner biblioteket och vi har alltid brukat kämpa för saker och ting här uppe. Det gjorde vi då också, säger Karin Bengtsson, ordförande.
Hon bor i en del av den gamla storskolan, som las ner i början av 60-talet. Det är också här som biblioteket finns i ena flygeln. Salen fungerar även som samlingslokal för olika föreningar.
Hur viktig tror ni en sådan här samlingspunkt är för en by som Stenestad?
– Den är jätteviktig. Man ser ju hur mycket den används, säger Inga Hedberg.

Stenestad biblioteksförening fyller 25 år. Det firas med ett jubileum söndagen den 6 augusti som fyller byn med aktiviteter.

Biblioteksföreningen arrangerar då och då föredrag med olika gäster, flera av dem namnkunniga, som skådespelaren Marianne Mörck, numera avlidne folkloristen Jan-Öjvind Swahn och den kvinnliga polispionjären Ewa-Gun Westford.
– Vi försöker anpassa våra aktiviteter efter de andra föreningarnas aktiviteter, säger Karin Bengtson.
På söndagen den 6 augusti firar biblioteksföreningen sitt 25-års jubileum (se faktaruta).
– Det ska vara så man kan slå ihjäl en eftermiddag, säger Karin Bengtsson.

Karin Bengtsson visar tidningsurklipp i kapellmuseet.

Bildtext ovan:
Inga Hedberg, kassör och Karin Bengtsson, ordförande.

 

 

 

Även kapellmuseet har öppet under jubileet.

Stenestads biblioteksförening firar 25 år

Söndagen den 6 augusti klockan 13 börjar aktiviterna. I själva biblioteket kommer det finnas en ”mixnostalgiutställning”, med saker från 50-, 60- och 70-talen, som barnkläder, bruksföremål och skolböcker. Det finns möjlighet att åka häst och vagn. Kapellmuseet är öppet med utställning om historia om bygden, både då- och nutid.
Allt är gratis, förutom en enklare förtäring som man kan köpa för en liten slant. Klockan 15 börjar musikunderhållning med Jonas Blum i trädgården vid Mormors bod och kaffestuga. Vid regn blir konserten i kyrkan.