Björnkram avslutade skulptursymposiet

Under onsdagen förra veckan avslutades Svalövs skulptursymposium. Och trots att sommarvädret inte visade sig från sin bästa sida var den en och annan nyfiken som letat sig till Båghallen, där man kunde belönas med en björnkram.

När Papperstidningen kommer till Båghallen bakom Linåkerskolan så håller Henrik Tell från Norrvidinge LBC att lasta Gunnar Carl Nilssons skulptur på sitt lastbilsflak. Den är den sista av de fem* skulpturer som tillverkas under veckan, och som ska köras ut till sin plats i Svalöv (se karta). Under en vecka har fem konstnärer svetsat, slipat, sågat, polerat och målat för att få klart sina skulpturer, och intresserade har kunnat komma förbi tältet för att följa arbetet.
Under onsdagens avslutning fanns det visserligen inga arbetande konstnärer att titta på, men väl gott om annat att göra, särskilt för den yngre publiken. Helsingborgsbaserade Kulturhotellet höll i en graffitiworkshop i tältet. Syskonen Engla, Theodor och Lejon Jensen var några som prövade att måla med sprejburkar på gladpack som spänts upp mellan stolparna. Den som ville komma undan regnet ett tag kunde gå in i Båghallen där ”Abellis magiska teater” underhöll med både sång, trolleri och, inte minst, en talande björn.

Gunnar Carl Nilssons skulptur blev den sista att transporteras från Båghallen till sin plats. Den hamnar i norra änden av Svalöv, väl synlig från Luggudevägen.

Onsdagen satte slutpunkt för andra upplagan av Svalövs internationella skulptursymposium, men helt över är arrangemanget ändå inte.
– Det pågår en fototävling, berättat Svalövs kulturchef Elisabeth Viktorsson.
– Under hela juli kan man lägga ut egna bilder på skulpturer i kommunen på Instagram och ge dem hashtag #konstsvalöv och #tävling. En jury kommer välja ut de bästa bilderna som kommer tryckas upp som vykort, och man kan vinna att få fotoutskrifter av valfria bilder.
*Konstnären Viktor Prazniks skulptur är ännu inte färdig och kommer placeras ut under hösten.

Bilden överst: Jon Abelli fick en björnkram av björnmamman. Elise Abelli och Ahmed Aboud tittar nyfiket på.


Osäkert om skulptursymposiet får fortsättning

Årets skulptursymposium, som varit ett samarbete mellan Svalövs kommun, John-Ove Hansson och Fridhems folkhögskola, var det andra i ordningen. Om det blir något tredje, nästa sommar, är dock inte klart.
– Det hänger lite på om John-Ove Hansson kan och vill, säger Svalövs kulturchef Elisabeth Viktorsson.
John-Ove Hansson är den före detta lantbrukaren från Svalöv som tillsammans med vännen och konstnären Robert Harding tagit initiativet till skulptursymposiet. Närmare bestämt har John-Ove Hansson stått för kostnader i samband med resor, material och arvode för de deltagande konstnärerna. Tidigare har John-Ove Hansson också donerat ett antal skulpturer av Robert Harding till en skulpturpark kring Svalövssjön.
– Det vore jätteroligt om det kunde fortsätta. Annars kanske det kan fortsätta i någon annan form. Som ett residens för en konstnär till exempel.

HÄR HAMNAR SKULPTURERNA