Familjecentral får gyllene namn

Guldkornet. Så ska den familjecentral, som håller på att byggas i gamla Månsaboskolan, heta.

Guldkornet var ett av de förslag på namn som kommuninvånare under en tid har kunnat skickat in.
– Guldkornet är ett bra namn eftersom familjecentralen just är till för våra guldkorn, nämligen barnen, säger Krister Olsson (S), ordförande för socialnämnden, i ett pressmeddelande.
En familjecentral innehåller vanligen en öppen förskola, en barnavårdscentral, socialtjänst och mödravård.
– I vår familjecentral så kommer alla fyra att finnas representerade. Det är extra kul att det innebär att vi får tillbaka mödravården i kommunen efter sex, sju år. Kvinnor har fått åka in till Landskrona för mödravård. Det är en nytändning att vi får det igen. När sådana tjänster återkommer, så betyder det att man går från avvecklingsort till utvecklingsort igen. Det är ett tecken i rätt riktning, säger Torbjörn Ekelund (L), ordförande bildningsnämnden.
– Jag har också fått muntligt klartecken från vårdcentralen att de kommer att upprätta en ungdomsmottagning. Den kommer igång senare i höst eller i vår. Egentligen är Svalövs tätort lite för liten för en ungdomsmottagning. Men till exempel internatet på Svalöfs gymnasium och på Fridhem gör att vi har fler ungdomar per capita måndag till fredag än normalt med den befolkningsmängd vi har, säger Torbjörn Ekelund.
På familjecentralen ska det också erbjudas läsning för små barn, med stöd av biblioteket.
Invigning av Guldkornet är planerad till den 30 september.

 

Foto: Månsaboskolan där det nu förbereds en familjecentral. Foto: Jonas Lundin/Arkiv