Genuin Landskronit firar 50 år som ledare

Thomas ”Muttas” Jacobsen är ett känt ansikte för många Landskronabor. Inte så konstigt efter ett halvsekel som ungdomsledare i tre olika sporter. Nu tar 66-åringen ett år i taget.

– Det var bara för att jag inte kunde åka skridskor, som jag fick börja som ledare, säger Thomas ”Muttas” Jacobsen.
Han är inte bara ungdomsledare utan sedan några veckor också ordförande i Falcons. Eller IBK Landskrona Falcons som innebandyklubben heter numera.
Muttas har varit ledare inom både ishockey, rugby och innebandy, sammanlagt 50 säsonger utan uppehåll. I vinter ska han tillsammans med två andra leda Falcons P7 och P8.
Vad är det du tycker är roligt som gör att du hållit på så länge?
– Dels tycker jag att det är roligt, dels är det rätt årstid, den mörka årstiden på året. Sedan är det socialt på träningarna, med både föräldrar och barn.
– Att lära de unga från scratch, det är så kul. Nu är jag till och med inne på några barnbarn, säger Muttas och skrattar.
Har du någon anekdot som sticker ut bland de här 50 åren?
– Det var när vi spelade SM-slutspel med pojkar födda -99. Det var en bronsmatch i Falun mot Sandviken. Det var ett sådant tryck från föräldrarna, både våra och sandvikarna, att pojkarna inte hörde vad ledarna sa. Vi kunde inte göra oss förstådda till ungdomarna. Vi vinner matchen så det var extra kul. Vi tog bronset, säger Muttas som har många goda minnen från åren som ledare.
När det gäller den egna aktiva karriären så är det inom rugbyn som han satt mest avtryck.
– Jag spelade 23 säsonger, i Landskrona och i Lund och i allsvenskan, och var på landslagsläger.
Vilken av de tre sporterna gillade du mest själv?
– Rugby var jätteroligt, men inte att spela nu. Jag saknar det sociala där. Efter matcherna snackade man och det var alltid mat. Det var en större social gemenskap där. Den saknar jag.
2008 fick han ta emot Ledarkannan på Landskrona idrottsgala för sitt mångåriga engagemang inom stadens idrottsrörelse.
– Då fick jag en liten tår i ögonen, säger Muttas.
Smeknamnet har hängt med sedan uppväxten på Sandvången på 50-, och 60-talen. Men vad det betyder vet han inte.

Muttas med förra säsongens adepter.

Thomas ”Muttas” Jacobsen
Ålder: 66 år.
Bor: Säby.
Gör: Jobbar som byggare men är också ideell ungdomsledare sedan 50 år. Nygammal ordförande i innebandyklubben Falcons.
Familj: Fru Rose och vuxna sönerna Martin, Rickard och Magnus.
Bakgrund: ”Muttas” var med och startade IK Falken (ishockey) 1967, där han började ledarkarriären. IK Falken gick ihop med IF Lejonet 1968. Han var han ansvarig för ungdomsturneringen NST-pucken. Han var även aktiv rugbyspelare i RC Falken och sedermera även ordförande. 1985 bildade RC Falken en innebandysektion. Där blev Muttas ordförande för sektionen. Han var ordförande fram till 1997, vilket han alltså är nu igen sedan några veckor. Källa: Falcons hemsida.