Karnevalen: Mycket som vanligt – men mer av allt

Årets Landskronakarneval är ”breddad på alla fronter ” enligt arrangörerna

Om mindre än en vecka drar den igång, Landskronas egen folkfest som varar i dagarna tre. Och när arrangörerna nu presenterar hela programmet så är det mycket som känns igen från förra året – men samtidigt utlovas mer av allt.

Det var för två år sedan som Landskronakarnevalen återgick till sin mer traditionella tredagarsform. Det efter ett försök under 2014 med att korta ned karnevalen till två dagar och i stället ha två ytterligare festdagar, en på hösten och en på våren. Försöket föll inte alla Landskronabor på läppen, och 2015 tog åter företaget Creandia, med trion Lena Bergkvist, Dennis Westerberg och Niclas Lundblad i spetsen, över arrangemanget och gav det en för Landskronaborna mer bekant form.

Namnen på årets artister har släppts lite efterhand under våren, bland de större akterna finns Eric Gadd, Syster Sol, Jireel, Hov1, Panda Da Panda och Mariette. För den som gillar dansbandssväng spelar Perikles och Callinas.
– Jag är lite stolt över att vi har så brett utbud, säger arrangören Kim Bergkvist.
– Jämfört med andra stadsfestivaler i Sverige så har vi det bredaste programmet skulle jag säga. Se på artisterna, det är allt från Hov1 till Johanna Lillvik. Landskronakarnevalen har verkligen något för alla.
Och det är inte bara utbudet som har bredd påpekar Kim Bergkvist, utan även vilka som är aktiva under årets karneval.
– Det är både föreningar, eventstuderande, volontärer, kommunens sommarjobbare och ensamkommande flyktingkillar. Det har nog aldrig varit lika många människor engagerade i karnevalen som i år.

Konst- och designmarknaden återkommer, i år är den på Kasernplan och större än förra året berättar arrangören Kim Bergkvist. Foto: Ursula Hallén/Landskronakarnevalen

Nu är det kompletta karnevalsprogrammet släppt (det kom med förra veckans nummer av Papperstidningen), och mycket känns igen från förra året. Stranden vid Halvmånen förvandlas åter till ”Copacabana” med tillbakalutad attityd, där det finns aktiviteter som yoga på SUP-bräda, massage, vattenkrigshinderbana, volleyboll och makraméhantverk. Ännu lägre puls kan uppnås på ”Slow motion”-området kring Konsthallen. Där kan man utöva terapeutisk yoga, gå på loppis, flyga drake, lyssna på poesi med mera. I andra änden på puls-skalan finns ”Action-området” vid skejtparken Lagunen och upp till vattentornet. Där visas våghalsiga företag upp, som BASE-jump från vattentornet, balanskonster på slackline på hög höjd, kitesurfing och parkour. Men inte bara det – många av aktiviteterna finns det möjlighet att pröva själv.
Nästan självskrivet är att det blir sambatåg under lördagen, marknadsknallar längs Eriksgatan och Storgatan och nöjesfält på Kasernplan. Just sambatåg och marknadsknallar har faktiskt varit ett krav när kommunen upphandlat arrangemanget.

– Det är väl ingen jättestor nyhet i år, utan många små, säger Kim Bergkvist om årets karnevalsprogram.
– Man kan säga att årets karneval är breddad på alla fronter.
– En sak är till exempel konst- och designmarknaden. Det var det förra året också, men i år är det jättemånga utställare.
– I år blir det också live-art på Kasernplan till exempel. Carita Boranska sjunger och spelar samtidigt som konstnären Bengt Backlund målar live på scenen.
Området ”Garden”, i närheten av Konsthallen har också fått lite ny profil i år berättar Kim Bergkvist, förra årets musikaliska inriktning på electronica är inte med i år.
– Det blir jazz där till exempel, Johanna Lillvik spelar och Jay Smith och Maja Gullstrand. En annan ny grej är vår konsttävling med konstverk som kommer vara med i karnevalståget.
Du kommer jobba hela karnevalen, men vad skulle du själv göra annars?
– Då hade jag nog satt mig i mysiga Garden-området och varit där hela dagen. Där kan man fika, och yoga, och äta frukost, och det finns goda ölsorter. Jag kanske hade gjort en avstickare till Rådhustorget ibland för de stora artisterna, och till Halvmånen för att sitta vid lägerelden där.

Bilden ovan: Slackline är en aktivitet som i år finns med på många sätt. På Action-området kan man själv prova på att gå flera linor och delta i workshops. Den som föredrar att titta på kan göra det när våghalsiga slacklineartister går på band på hög höjd. Foto: Ursula Hallén/Landskronakarnevalen