Landskronas egen Bond visas i Svalöv

Den har visats för fullsatta salonger i småländska Strömsnäsbruk sedan i maj. Nu ska Black Light – den sista riktiga Bondfilmen, med en Landskronabo i huvudrollen, erövra resten av världen. Och det börjar på Kulturhuset i Svalöv.

Lars Gahlin är en av filmens upphovsmän från Strömsnäsbruk i Småland, där en stor del spelats in. I sitt jobb som musiker har han rest runt mycket.
– Självklart blir det i Svalöv. Där trivs man, säger Lars Gahlin.
Huvudrollsinnehavaren, Anders Cöster, är från Landskrona.
– Det är ju så nära ändå och det blir lite mer pittoreskt, säger Lars Gahlin som känner Niclas Nornemark som driver Kulturhuset i Svalöv.
Niclas Nornemark har jobbat med 5.1-ljudet till filmen.
I skrivande stund har filmen visats 19 gånger i Folkets Hus i Strömsnäsbruk, med alla 240 sittplatser fullsatta varje gång, berättar Lars Gahlin.
Nu fortsätter resan till Kulturhuset i Svalöv. Den 12 augusti är det VIP-premiär med särskilt inbjudna. Den 13 augusti är det två röda mattan-galapremiärer, där även regissörerna och skådespelare är med. Det blir visningar också den 14 och 15 augusti och eventuellt fler.
– Det beror lite på publiktrycket, säger Lars Gahlin.
Hur skulle du beskriva filmen?
– Det är den sista riktiga Bondfilmen. Om man vet hur Bond var förr och jämför med dagens Bondfilmer, så har det mer gått över till en vanlig actionfilm. Man har tappat den där känslan. Det var gentlemannaaction. Man visste vem skurken var och hela världen var hotad. Idag är det mer kallhamrad action. Vi ville åt en riktig Bondfilm och Bondkänslan från förr.
Det är säkert många Landskronabor som undrar om det blir visningar även i Landskrona, men i dagsläget finns ingen sådan visning klar.

Fotnot: Filmen har gjorts ideellt på nollbudget. Alla intäkter går till Världens barn. All info om visningar läggs ut på facebooksidan ”Den sista riktiga Bondfilmen”.

Bildtext: Anders Cöster i rollen som Bond. Foto och VFX: Lukas Pålsson