Ett litet snack med Christer Sjögren

Igår var det den första av tre konserter i den 25:e upplagan av Kultur i Natur på Odensjön i Röstånga, eller kort och gott Odensjökonserterna. Papperstidningen bytte ett par ord med dansbandskungen Christer Sjögren när han soundcheckade före torsdagens konsert.

Det är torsdag den 17 augusti strax efter klockan halv tre. På kvällen ska den 25:e omgången av Odensjökonserterna dra igång.
Papperstidningen passar på att byta ett par ord med Christer Sjögren strax innan han ska kolla ljudet med bland annat trumpetaren Magnus Johansson, pianisten Marcos Ubeda och sångerskan Elisa Lindström. Det visar sig att det är första gången som dansbandskungen är i Röstånga.
– Jag trodde att jag varit överallt i Skåne, men tydligen inte.

 

 

Christer Sjögren i samspråk med Elisa Lindström inför torsdagens konsert på Odensjön. Foto: Maarten van den Haak

Varför tackade du ja till de här spelningarna på Odensjön?
– För att jag har hört talas om det genom årens lopp och min kompis Magnus Johansson har varit här förut. Han har sagt att det var en fantastisk spelning och han frågade om jag inte varit här. Nej, sa jag, där har jag aldrig varit, fast jag har varit nästan överallt. Ska vi inte göra en spelning där? Och sen togs det kontakt och nu är jag här.
Är det något särskilt att tänka på akustiskt sett i en sån här miljö?
– När man kommer in i den här trollska skogen så känner man att det här är något extraordinärt. Bara den här miljön! Jag kan förstå att det kan bli magiska aftnar här. Sedan har jag inte spelat här, så akustiskt vet jag inte. Det är ju så speciellt. Jag har spelat i Rättvik, i Dalhalla, ingen jämförelser i övrigt, för det är ett kalkbrott, men där är det väldigt speciellt och bra akustik.
Nästa år firar du femtio år som artist. Vad är det som driver dig att hålla på så länge?
– Jag började på heltid 1968, då jag var arton år. Det som driver mig är att få vara i musikens fantastiska värld, med allt vad det innebär. Det är fascinerande. När man har fått vara med så länge som jag, då får man vara med på så många olika saker, jag har fått testa så mycket olika typer av musik. Det mesta jag gjort är ju Vikingarna, 26 år. I och med att det blev så populärt så fick jag möjlighet att visa andra musikaliska sidor, musikal och julshower, ja allt möjligt. Jag tror att det är variationen i det hela som gör att man aldrig tröttnar. Man gör inte det. Och det är väl underbart när man inte tröttnar på sitt jobb.
Även för Elisa Lindström är det första gången att spela på Odensjön.
– Jag har spelat med Magnus och Marcos tidigare och vi har det väldigt trevligt ihop. Det var inte så svårt att tacka ja.
Under kvällarna kommer hon bland annat att bjuda på lite ur Sound of Music, som hon repeterar just nu i Malmö.
Malena Ernman har ju simmat in från flotten i samband med konserterna. Kan du tänka dig det?
– Då skulle jag haft med mig fler klänningar. Det får vi nog spara, kanske när ingen ser, säger hon och skrattar.

Christer Sjögren. Foto: Maarten van den Haak

FAKTA
Det var 1993 som den första konserten på Odensjön arrangerades med bland andra Elisabeth Assarson-Marsh, Bengt Wikström och Röstångafödde Martin Olin.
Bakom konserterna, som egentligen heter ”Kultur i Natur på Odensjön i Röstånga”, står Röstånga Turist- och hembygdsförening med flera lokala krafter.

Bildtext, stora bilden ovan: Kvällens huvudartister Elisa Lindström, Magnus Johansson, Christer Sjögren och Marcos Ubeda. Foto: Gösta Nilsson