Första titten in i Engelska skolan

Ordning och reda och det engelska språket. Det är de sakerna som lockar elever till nykomlingen på Landskronas skolhimmel, Internationella engelska skolan (IES). Det menar rektor Chris Nilsson. Papperstidningen tog en titt i friskolans splitternya lokaler i norra Borstahusen inför skolstarten på måndag den 21 augusti.

I huvudentrén hänger den brittiska, amerikanska och svenska flaggan i storformat. På väggen syns Big Ben med svarta fåglar i förgrunden.
– Vi tar det bästa av angloamerikanska skolsystemet och kombinerar med det bästa av det svenska skolsystemet, säger Chris Nilsson, rektor.
Den kombinationen tycks populär bland föräldrarna som velat placera sina barn här. Cirka 1000 barn har ansökt om plats och på måndag börjar cirka 480 av dem i årskurserna F-8. De allra flesta kommer från Landskrona, men också från Helsingborg, Svalöv, Kävlinge och Malmö. Chris Nilsson är positivt överraskad.
– Det har gått bra. Det har varit stort intresse från staden sedan nyheten kom ut. Vi har ett gott renommé och rykte. Vi har levererat mycket bra skolor och resultat över hela landet. Framför allt så tror jag det är ordning och reda och engelska som lockar, säger Chris Nilsson.

”Vi tar det bästa av angloamerikanska skolsystemet och kombinerar med det bästa av det svenska skolsystemet”, säger rektor Chris Nilsson.

Hans blick flyr ut genom fönstret ett par sekunder. Där nedanför går barnen från skolans fritidshem i raka led, något som är jätteviktigt, menar han. Innan en lektion ska börja, ska barnen göra en ”line-up” och när den är slut ska de ställa upp i en ”line-out”.

Känd London-symbol i entrén.

– Ordning skapar trygghet, trygghet gör att vi blir lugna och kan lära oss. Den mänskliga hjärnan är ju inte riktigt anpassad för modernt liv. Om du upplever något i din vardag som stressar dig, så är vår hjärnas stressreaktion orimlig i förhållande till hur stort hotet verkligen är. Hjärnan är evolverad under en tid där det verkligen var fara för ditt liv. Än idag så får vi alldeles för stora stressreaktioner från våra hjärnor. Det är riktigt skadligt för inlärning. Det är extremt viktigt att vi håller ordning och trygghet runt våra elever så att de kan fokusera på inlärning, säger han.

Elevernas mobiler ska vara inlåsta i ett särskilt skåp under skoldagen. De ska tilltala lärarna med titel, Mr, Ms och Dr och efternamn. Den manliga lärarna ska gärna ha skjorta och slips.
– Läraryrket är ett extremt viktigt yrke. Jag brinner passionerat för det yrket och dess roll. Det är viktigt att vi representerar det vi är. Det är en väldigt viktig händelse när en lärare möter en grupp elever. Det är en extremt viktig timma, eller vilken längd nu lektionen har. Det är viktigt att vi är proffsiga i det och klär oss proffsigt.
– Om du går på dop, fest eller bröllop så klär du också upp dig för den situationen, den stunden är mycket stor och du vill visa den stunden respekt. För den skull så vill vi att våra lärare och för den delen elever, klär sig propert.
Ungefär häften av undervisningen är på engelska i årskurserna 1-9. Av de cirka 27 lärarna har ungefär hälften engelska som modersmål.
– Föräldrarna vill att barnen ska behärska engelska på en hög nivå. Det är jätteviktigt för många. Vi vet att det är en väldigt viktig förmåga i en alltmer globaliserad värld att kunna engelska. Det öppnar ju om man läsa, bo, arbeta utomlands. Även många yrken i Sverige kräver idag att man kan behärska engelska, säger Chris Nilsson.

Elevernas mobiler ska vara inlåsta i ett mobilskåp under skoldagen.
Korridor.

Eleverna som sökt till IES kommer från alla delar av Landskrona och från olika bakgrunder, berättar han.
– Jag vill inte bry mig för mycket om elevers socioekonomiska bakgrund. För ingen är predestinerad, ingen är dömd till ett visst skolresultat för att man kommer från en fattig eller rik bakgrund. Vi tror stenhårt på att alla barn, oavsett bakgrund, med förmåga och vilja och rätt verktyg kan lära sig och nå långt och sin fulla potential.

 

Matsalen.

 

 

 

 

 

 

Internationella Engelska Skolan, IES.
Internationella Engelska Skolan (IES) är en svensk friskoleorganisation, startad 1993, med ett drygt 30-tal skolor i Sverige.
I Skåne finns IES sedan tidigare i Lund och Hässleholm. Denna hösttermin drar de igång verksamhet även i Landskrona och Helsingborg.
IES i Landskrona har det första läsåret cirka 480 elever i årskurserna F-8, fullt utbyggd cirka 600 elever inklusive årskurs 9.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Strukturen och engelskan lockar föräldrarna

Det är ännu några dagar kvar till skolstart och full rulle på skolgården utanför Internationella Engelska skolan. Neo Jönsson, 6 år, hänger i ett av lekredskapen. Han ska börja i förskoleklass här den 21 augusti.
– Läskigt, svarar han på frågan hur det ska bli att börja skolan.
Mamma Sandra är tydlig med varför valet föll på Engelska skolan.
– Vi gillar konceptet av ordning och reda, vi kände någonstans att vi inte trodde på de kommunala skolorna. Och sedan bor vi bara tvärs över gatan, säger hon.
Lillasyster Noomi, 2,5 år, står i kö till skolan.
– Vi tror på det pedagogiska, det känns som att det är här som vi vill ha våra barn.
Dagen före hade även en av Neos kompisar från Äventyrsförskolan på Karlslundsområdet, Truls Ahlberg, varit och kollat på lokalerna. Han ska också börja förskoleklass på IES. Systern Vera ska börja andra klass.

Vera och Truls Ahlberg ska börja på Engelska skolan nästa vecka. Även lillasyster Astrid står i kö dit. På bilden även pappa Hans.

– Barnens kusiner är engelsktalande och bor i USA. När de träffar sina kusiner så är det alltid engelska som gäller, säger pappa Hans Ahlberg när Papperstidningen träffar familjen i hemmet i centrala Landskrona.
Han gick själv på i olika skolor utomlands under större delen av sin uppväxt.
– Det är kanske lite strukturen, jag kommer själv från privata internationella skolor, det har passat mig bra. Det sättet känner jag mig trygg med, säger han.
Han har också flera vänner som haft barn på IES i andra orter som rekommenderat den.

Neo Jönsson ska börja i förskoleklass på IES.