Från FN till skånska stollar i föreläsningsserie

Inom mycket kort står det september i almanackan och vi tvingas konstatera att hösten är här. Med den inte bara blåst och kyla, utan även ett nytt program för stadens olika kulturinstitutioner. Bland dem Pumphuset, där museiföreningen nu presenterat programmet för höstens föreläsningar, där det skymtar både forskare, journalister och en polis.

Före detta Svenska Dagbladet-journalisten Karin Thunberg inleder den 12 september. ”Mod att leva – mellan köksfönstret och evigheten” är namnet på hennes föredrag som baseras på hennes bok med samma titel. En berättelse som kretsar kring olika kvinnogenerationers förhållande till kärlek, vänskap och arbete – och ett cancerbesked mitt i livet.
Den 3 oktober kommer Tommie Sjöberg, docent i historia vid Lunds universitet, till Pumphuset. Han berättar om Dag Hammarskjöld, den internationellt ryktbare svensken som var FN:s generalsekreterare och pryder den nya 1000-lappen. En generalsekreterare som gått till historien både för sina insatser under ett politiskt stormigt 50- och 60-tal och för sin död i september 1961 i en flygplanskrasch vars orsaker ännu inte fastslagits.
Namnet Kalle Lind är säkerligen bekant för många, antingen man lyssnar på podden ”Snedtänkt” sett på SVT:s ”På spåret” eller lyssnat på årets sommarpratare. Själv titulerar sig mannen, vars kunskaper i svensk nöjeshistoria antyder en ålder långt över den kalendariska, för kulturarbetare. Den 7 november kommer han till Pumphuset och pratar om ”Skånska personligheter”.
Sist men inte minst på programmet finns Ewa-Gun Westford, Skånepolisens grand old lady som genom många år i polisens tjänst som presstalesperson blivit intimt förknippad med yrkeskåren. ”Polisarbetet inifrån som jag upplevt det” heter föredraget där hon berättar om sina drygt 40 år inom yrket, bland annat erfarenheterna av att som kvinna etablera sig i en mansdominerad värld.
Alla föreläsningarna börjar klockan 19 och kostar 60 kronor i entré (medlemmar i museiföreningen betalar 40 kronor.)

Bilden ovan: Den 7 november kommer Kalle Lind till Pumphuset för att prata om ”Skånska personligheter”. Foto: Linus Höök/Galago förlag