Gentlemannaaction med igenkänningsfaktor

RECENSION. Är du en av dem som föredrar klassiska Bondrullar som Goldfinger eller Man lever bara två gånger, framför nutidens Bondactionrullar? Då är Mats-Ola Pålssons och Lars Gahlins film Blacklight – den sista riktiga Bondfilmen något för dig. Dessutom med en lokalkändis, Anders Cöster, i rollen som Ian Flemings spion James Bond.

När filmen nu lämnar upphovsmännens hemmaplan, småländska Strömsnäsbruk, där den visats sedan i maj, så blir det med början på Kulturhuset i Svalöv. Papperstidningen har fått en förhandstitt.
En pensionerad James Bond njuter sitt otium i Skottland tillsammans med sin sambo Sylvia, men väcks tillbaka till agentlivet efter att M varit på besök. Bonds ärkefiende Blofeld vill åter ta över världen. Spåren leder till Sverige. Filmen är förutom i Strömsnäsbruk, också inspelad bland annat i Helsingborg, i Landskrona och på Örenäs slott. Kul att se för de som rör sig i Nordvästskåne.
Många saker som man förknippar med den klassiske James Bond finns med. En superskurk vill ha världsherravälde, slagsmål på tak, och några skakade, men inte rörda, Vodka Martini. Här finns biljakt med Bonds Volvo P1800, flörtar med olika damer, snabba slutledningar från Bonds sida trots att han inte tycks dricka annat än sånt som innehåller alkohol, en hussprängning, skottlossningar, en ”jätte” som vill strypa Bond och mycket mer. Känslan att färdas tillbaka till Bondfilmernas guldålder, förstärks av att actionscenerna är inspelade framför en greenscreen, där man byter ut bakgrunden för till exempel en biljakt.
Efter en timme och 28 minuter går man ut med ett leende på läpparna, för det är en rolig film, gjord med glimten i ögat. Upphovsmännen kallar filmen för en gentlemannaaction. Att alla intäkter av filmen går till Världens barn gör bara att den förtjänar namnet gentlemannaaction än mer.
Även om den är gjord på nollbudget så är filmen riktigt proffsig. För att ha noll skådespelarerfarenhet sedan tidigare så klarar Landskronabon Anders Cöster och övriga i ensemblen det bra. Filmmusiken, skriven av Adam Fietz, imponerar. Den följer handlingen smidigt. Den ödesmättade körsången mot slutet är särskilt minnesvärd. Det är också en hel del tryck i temalåten, Blacklight (Mattias Hjelm/ Tobbe Månsson), som sjungs av Landskronakarnevalsaktuella Mariette Hansson.
Sammantaget är det en proffsig film gjord av amatörer. En amatör älskar ju det den gör, enligt den latinska ursprungsbetydelsen. Och det märks verkligen. Det är en film gjord av Bondälskare för Bondälskare med humorglasögonen på näsan.

Foto från filmen: Lukas Pålsson

Visningar av Blacklight

Den 12 augusti är det VIP-premiär med särskilt inbjudna. Den 13 augusti är det två röda mattan-galapremiärer, där även regissörerna och skådespelare är med. Det blir visningar också den 14 och 15 augusti och eventuellt fler.
För biljetter, se www.tickster.com. Sök till exempel på ”Blacklight” så kommer info om visningar upp.
Info om filmen och visningar även på Facebooksidan Den sista riktiga Bondfilmen. Se även Kulturhusets i Svalöv hemsida.