Kaffeframkallning, klimatfrågan och fotoboksfokus på femte fotofestivalen

20 utställningar, flera fotobokspriser än tidigare och fokus på klimatfrågan. Så kan man sammanfatta årets upplaga av Landskrona Foto Festival som på fem år vuxit betydligt.

Mycket känns igen när Landskronas kulturevenemang av internationell kaliber i år fyller fem. Förutom ett stort antal fotoutställningar både inomhus och utomhus, i år 20 stycken, kan fotografer, branschfolk och helt vanliga Landskronabor gå på ”Artist Talks” och delta i workshops.

Som tidigare år blir det också fotoboksdagar, i år mellan 8-10 september, som fått en egen lokal i form av Exercishallen vid Kasernplan. Där blir det bokutställningar med Svenska fotobokspriset, Nordic Dummy Award, Landskrona Foto Dummy Award och med Paris Photo Aperture Foundation PhotoBook Awards som räknas som ett av världens mest prestigefyllda fotobokspriser. Även i år blir det en ”Portfolio Review”, i år är det unga fotografer i Norden som kunnat anmäla intresse för att få sina alster granskade av förläggare och branschfolk. Förutom fotoboksutställningar så blir Exercishallen också platsen för samlingsutställningen ”Up To Now”. Där visas bilder av 37 unga fotografer världen över som under ett år haft forskartjänster för utveckling av fotografi. Bakom forskartjänsterna står forskningscentret Fabrica i Treviso i Italien, som startades 1993 av Luciano Benetton, samma man som startat den internationella klädkedjan med hans namn.

Arrangörerna meddelar att man velat göra festivalen intressant såväl för fotografer, som fotostudenter, inbitna kulturkonsumenter och nyfikna barnfamiljer. Med en sådan ambition är det kanske inte så konstigt om programmet spretar en del, men ska man ändå tala om ett tema för årets festival så blir det ”klimatförändring”. En av utställningarna som festivalen redan lyft fram vid flera tillfällen är ”Fukushima – No Go Zone” av Guillaume Bression (Frankrike) och Carlos Ayesta (Venezuela). Bression och Ayesta har porträtterat före detta invånare i den evakuerade japanska staden Fukushima i sina tidigare vardagsmiljöer. Nu förvrängda efter att ha övergivits vid tsunamin och kärnkraftsolyckan 2011. Den utställningen visas i fängelsetornet på Landskrona slott, och en av upphovsmännen, Guillaume Bression, kommer också att berätta om bilder på plats i ett så kallat ”Walk and Talk”. Någon som också intresserat sig för människans spår i ekosystemen är brittiska fotografen Mandy Barker. Projektet ”Beyond Drifting: Imperfectly Known Animals” handlar om platsföroreningar av hav och vattendrag, utställningen visas i en tom butikslokal på Nygatan.

Flera workshops står också på programmet. Den mest spektakulära är kanske den där finska porträttstudion Cachute lär ut hur man framkallar storformatsbilder med hjälp av caffenol, en framkallningsvätska gjord av hushållsingredienserna kaffe, C-vitamin och tvättpulver. Den framkallade bilden lär lukta just kaffe. Hela festivalprogrammet finns på www.landskronafoto.org

Bilden ovan: I utställningen ”Fukushima – No Go Zone” har f.d. invånare i den evakuerade japanska staden fotograferats i sina gamla vardagsmiljöer. Fler än 80 000 invånare fick evakueras 2011 när en jordbävning och påföljande tsunami slog ut både ordinarie och reservsystem för kylning och orsakade partiella härdsmältor i tre reaktorer. Foto: Guillaume Bression/Carlos Ayesta

Landskrona Foto Festival 2017

  • 8 till 17 september.
  • 20 utställningar.
  • 40 programpunkter.
  • Konstnärliga ledare: Christian Cauojolle (Frankrike) och Jenny Nordquist (Sverige).