Katolsk kardinal blir Svalövsambassadör

I maj utnämnde Påve Franciskus den svenske katolske biskopen Anders Arborelius till kardinal. Nu står det klart att Anders Arborelius också blir Svalövsambassadör 2017.

Det beslutade kommunstyrelsens arbetsutskott i veckan.
I motiveringen står:
”Anders Arborelius, som är förste svensk någonsin att utses till kardinal av Påven, har under åren 1971-1998 varit verksam på Norraby kloster. Norraby kloster är ett katolskt karmelitkloster för munkar inom katolska kyrkan i Sverige, beläget i Tågarp, Svalövs kommun, invigt 1968. Anders Arborelius pratar mycket gott om kommunen och sina år på Norraby kloster och är i och med detta och sin utnämning till kardinal en mycket god ambassadör för Svalövs kommun.”
Kommunstyrelsens ordförande Birgitta Jönsson (S) har varit i kontakt med den nyutnämnde Svalövsambassadören.
– Han blev mycket glad men kan tyvärr inte medverka på Svalövsmässan i höst för att ta emot utmärkelsen. Men vi ska försöka komma fram till ett datum när han kan komma hit, säger Birgitta Jönsson till Skånska Dagbladet.
Kommunalrådet Olof Röstin (M) gillar beslutet:
– Jag tycker det är mycket trevligt att vi får kardinal Arborelius som en av våra Svalövsambassadörer. Under sina år vid klostret i Norraby utanför Tågarp så var det många kontakter mellan honom och kyrkan i pastoratet.

Fotnot: Enligt Kristina Hellner, kommunikationsansvarig på Stockholms katolska stift, finns det i dagsläget inget planerat besök till Svalöv för Anders Arborelius, men det kan bli ett besök lite senare i höst.

 

Bildtext: Anders Arborelius i samspråk med påve Fransiscus. Foto: L’Osservatore Romano