Nu har ridklubben mer plats till både hästar och ryttare

Från brunt och trångt till ljust och större. Så kan man beskriva den nya stallbyggnaden hos Viarps kör- och ridklubb.

Det tog ett år, men nu är det klart, det nya och luftiga storhäststallet. Samtidigt som det byggdes så renoverade klubben också det gamla stallet.
– Allt har varit en byggarbetsplats under ett års tid. Vi är glada att staketet är borta, säger ridskolechef Susanne Johannesson och visar in i det nya stallet.
– Vi är väldigt glada att det står på plats.
Ljuset och solen kommer in från öppningsbara fönster i taket. Nytt är bland annat att det finns utrymmen för hästtvätt och ett omklädningsrum för personalen. Här i det nya stallet får 12 större hästar plats.
En passage leder in i det ombyggda gamla stallet, som idag kallas ”ponnystallet”. Här får det plats 17 ponnyer. Alltså 29 hästar mot tidigare 27 på en ungefär dubbelt så stor yta.
– Tidigare var det väldigt trångt. Det är ett lyft för eleverna och hästarna, nu kan vi ta emot funktionsnedsatta elever och det är mer lättarbetat för personal plus att det är säkrare för barnen, säger Susanne Johannesson.
– Nu blir det fönster till varje häst också, säger hon.
Eventuellt blir det ytterligare en utbyggnad, nämligen en ordentlig lektionssal, dusch och omklädningsrum även för de som tränar.
Ombyggnaden av det gamla stallet kostade cirka 700 000 kronor. Kostnaden för bygget av det nya stallet lär landa på cirka 4 miljoner kronor. Pengarna har kommit från lån med kommunal borgen, bidrag från Allmänna arvsfonden och Skåneidrotten och inte minst sparade pengar och pengar insamlade genom medlemsinsatser, som att sälja sponsorboxar och lotter.

VKRK:s nya stall för storhästar.

Viarps kör- och ridklubb
Bildades 1972.
Har två stall och två ridhus.
Har cirka 600 medlemmar.
Varje vecka under terminstid kommer det cirka 400 ryttare hit.

 

Foton: Maarten van den Haak