Odensjön lockar både artister och publik

Nu, torsdag till lördag, arrangeras Odensjökonserterna för 25: e året. Dragplåster i år är bland annat Christer Sjögren (läs intervju med honom här.) Hjördis Nilsson, ordförande för Röstånga Turist- och hembygdsförening, ser tillbaka på ett roligt kvartssekel med konserter på en magisk plats.

Runt 130 funktionärer, 900 besökare var kväll och namnkunniga artister. Odensjöbranterna har genom åren hört stämmorna från till exempel Loa Falkman, Robert Wells, Susanne Alfvengren, Sven-Bertil Taube, Sofia Källgren, Roger Pontare, Tommy Körberg och många fler.
Vad lockar artisterna hit?
– De säger att det här är lilla Dalhalla, men mysigare. Dalhalla är ju stort, men detta är naturligt, något som är utgröpt. Det är väldigt stor skillnad. Det är en fantastisk plats, säger Hjördis Nilsson.
– Artisterna säger att det finns inte något liknande. Arja Saijonmaa, som varit runt i hela världen, sa att det är ett av de bästa ställena. Hon sa att hon har ett som ställe till som hon tycker lika mycket om och det är högt upp i Norge. Där stod hon på en bergvägg och sjöng och så satt publiken på andra sidan. Hon sa att detta är så magiskt.
Från de 25 åren har Hjördis Nilsson flera roliga minnen.
– Jag tycker att det är så mycket som har varit så himla bra. Som när Tito Beltran och Robert Wells var här första gången. Det är en sak som sticker ut. Då hade vi inte en ljudanläggning. Det hade vi inte de första sex eller sju åren. Då kom han med sin dyrbara flygel i bil ut på flotten. Och sedan skulle han ha ström. Ja, det hade vi fixat med vårt bilbatteri. Bilbatteri?, sa han. Han glömmer det aldrig, han har varit här två gånger till. Men det funkade jättebra.
– Jag själv har simmat och gett Sven-Bertil Taube blommor. Då kasade jag ner från bryggan och jag hade lagt rosorna på frigolit. Det var bara jag och Sven-Bertil som visste om att jag skulle ge honom blommor simmande ut till flotten. Sedan är det Kristina Backe som är med i år också. Hon simmade och sjöng och det glömmer aldrig folk.
– Malena Ernman simmade in alla tre kvällarna. Vi har flotten elva meter ut. Hon satte sig på kanten och sjöng den sista biten och sedan kasade hon ner och simmade in alla tre kvällarna.

Hjördis Nilsson. Foto: Maarten van den Haak

FAKTA
Det var 1993 som den första konserten på Odensjön arrangerades med bland andra Elisabeth Assarson-Marsh, Bengt Wikström och Röstångafödde Martin Olin.
Bakom konserterna, som egentligen heter ”Kultur i Natur på Odensjön i Röstånga”, står Röstånga Turist- och hembygdsförening med flera lokala krafter. Detta års huvudartister är Elisa Lindström, Magnus Johansson, Christer Sjögren och Marcos Ubeda.

Bildtext, stora bilden ovan: Hjördis Nilsson och Anna-Greta Petersson passeras av förväntansfull publik som närmar sig sjön den första av tre konsertkvällar. Foto: Gösta Nilsson