Med två hjul på Ring Knutstorp

Det var i tisdags kväll den åttonde augusti på Ring Knutstorp som Åstorps Cykelklubb arrangerade den sjunde deltävlingen i serien Skånealliansen. Omkring 110 deltagare fanns på plats. Allt ifrån unga cyklister under tio år i nybörjarklassen till mer erfarna seniorer och veteraner.

– Det är kul att cykla på en racerbana och jag tycker personligen att det är betydligt roligare än ett linjelopp. Varven är kortare, banan är mer kuperad och det finns inget trafik som distraherar och stör. Det är mycket som händer under loppet och det handlar om små marginaler. Tekniken gör skillnaden, berättar Mattias Andersson, FIX cykelklubb i Helsingborg, vinnaren av sportklassen.

Tävlingen på Ring Knutstorp är den sjunde deltävling i serien Skånealliansen.
– Det enda kravet för att vara med i Skånealliansen är att arrangera en tävling. Om möjligheten till det inte finns kan klubbarna också köpa in sig. I år håller samtliga klubbar i tio deltävlingar och ett mästerskap som avslutning. Själva målet bakom Skånealliansen, förutom att tävla, är att få så många cyklister som möjligt att delta i loppen. Poängsystemet prioriterar då på sätt och viss också deltagandet över vinst, berättar dagens tävlingsledare Jon Wahlström i Åstorp Cykelklubb.

”Vi är väl en slags cykelfamilj kan man säga. Det blir någon cykeltävling nästan varje helg. Pappan har hållit på med cykling i 25 år och det smittade av sig på barnen”, säger Annelie Christensen, mamma till syskonen Alice t.h. och Elise Hejderup t.v. som tränar och tävlar i Cykelklubb FIX i Helsingborg.

Skånealliansen
I år består Skånealliansen av föreningarna CK Fix, Eslöv CK, CK Ringen, FK Trampen, Höllviken CK, IK Vinco, Landskrona CK, Staffanstorp CK, Åstorps CK, och Örestadscyklisterna.

Varje cyklist från Skånealliansens föreningar genererar poäng till sig själv och sin förening genom att starta i allianstävlingar. Vid alliansavslutningen koras en alliansmästare i varje klass. Den cyklist som har cyklat ihop flest poäng bland de cyklister som har kört flest tävlingar blir alliansmästare i klassen.

Deltagande i tävlingarna premieras alltså före resultat. Dessutom koras bästa alliansförening. Allianstävlingarna är öppna även för cyklister från andra föreningar men dessa cyklister får inga poäng och räknas inte in i slutresultatet.

Vid alliansmästerskapet koras totalsegrare per klass bland de som kört alla deltävlingarna. Alliansmästerskapet räknas in i poängsammanställningen. Om ingen kört alla deltävlingar utses segraren bland dem som kört 10 deltävlingar osv. Någon kan alltså vinna totalen med lägre slutpoäng men har kört fler deltävlingar.
Segrande klubb utses efter totala poängresultatet efter alla deltävlingar, inklusive alliansmästerskapet. Under 2017 kommer alliansen även att premiera de cyklister som har kört samtliga deltävlingar men ej blivit alliansmästare. Dessa priser kommer att delas ut vid alliansmästerskapet.
Källan: http://hollvikenck.se/skanealliansen/