Många var nyfikna på ny idrottshall och skola

Kanske var det gratis kaffe och bakelse som lockade, men framför allt var det troligen nyfikenheten på den nya idrottshallen och nybyggda Engelska skolan som drog några hundra Landskronabor till Ulkavallen under lördagen. Båda stod öppna för besökare.

Ulkavallen ska den för övrigt inte heta längre, Borstahusens IP är nu kommunens officiella namn på anläggningen. Högtidstal, som förväntat, både av kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (L) och Peder Alberoth (M), ersättare i fritidsnämnden med ett förflutet inom innebandyklubben Falcons. Han lyfte fram kommunens satsningar på fritidsområdet, på senare tid, till exempel den pågående om- och tillbyggnaden av Puls Arena. Men just nygamla Borsthusens IP, nu med helt ny idrottshall, kallade han ”juvelen i Landskronan”.
Det blev också lite kultur mitt i idrottsfokuset – Carl Fredrik Reuterswärds bronsskulptur ”Ta hand om vår jord” avtäcktes av kommunfullmäktiges ordförande Gunlög Stenfelt (L), och Carl Fredrik Reuterswärds änka Tonie Lewenhaupt.
– Jättebra placering, här bland alla unga, säger Tonie Lewenhaupt.
– Carl Fredriks revolver med knut på pipan är en protest, men ”Ta hand om vår jord” är en uppmaning.
Några som följde uppmaningen att ta på statyn, efter att den avtäckts, var Bente Acking och dottern Tyra Lynne. De har tidigare bott i Stockholm och är nyinflyttade i Norra Borstahusen.
– Vi har köpt lägenhet här på grund av Engelska skolan. Men också hela området, naturen och golfbanan, säger Bente Acking.

Bilden ovan: Sexåriga Tyra Lynne (mitten) går på nystartade Engelska skolan. Hon ville gärna känna på Carl Fredrik Reuterswärds bronsskulptur ”Ta hand om vår jord” som nu står utanför hennes skola.

Några hundra Landskronabor, inklusive många fotbollsknattar, hade kommit till Borsthusens IP under lördagen. Den nya konstgräsplanen där kommer nu ge möjlighet till året-runt-träning.
Tonie Lewenhaupt (till vänster) avtäckte Carl Fredrik Reuterswärds bronsskulptur tillsammans med kommunfullmäktiges ordförande Gunlög Stenfelt (L). Efteråt var hon nöjd med ceremonin: ”precis som Carl Fredrik hade velat ha det”, sade hon om att så många vill känna på de avtäckta verket.
Den nya idrottshallen har plan med läktare, men också tillräckligt med omklädningsrum för att den ska fungera även för fotbollsklubbarna.