1400 timmar per månad av välgörenhet

Suzanne Svedberg ser tillsammans med flera andra frivilliga till att den viktiga secondhandbutiken hålls fräsch, välsorterad och inte minst attraktiv för kunderna.

Ett 60-tal frivilliga personer lägger, för Röda Korsets räkning, tillsammans ner cirka 350 timmar i veckan på att hjälpa andra människor.

Projekten sträcker sig från caféverksamhet där den sociala funktionen är lika viktig som själva kaffet till att vara patienter behjälpliga på sjukhuset fyra dagar i veckan. Verksamheten är omfattande och är direkthjälp på flera områden men också indirekt genom de pengar som samlas in och skickas vidare till både nationella och internationella projekt.
Under 2016 samlade Röda Korset i Landskrona in nästan 800.000 som gick till olika projekt runt om i världen. Röda Korset Landskronabygden har självbestämmanderätt med egen styrelse som beslutar om vilka av Röda Korsets olika projekt man vill jobba med under året. Man försöker hitta en bra balans där det största fokuset ligger på de lokala insatserna. Här i stan har man många strängar på sin lyra och bland de kanske mest organiserade och uppskattade hittar vi läxhjälp till mellanstadieelever, läxhjälp och ett socialt stöd till ensamkommande barn, men också barnverksamhet på Kvinnohuset och som sjukhusvärdar på lasarettet.


Sylva Rampe har varit engagerade i Röda Korset i över tio år och sitter idag som ordförande i Landskrona.

Läxhjälpen har blivit väldigt väl mottaget inte minst för dom som kommer hit och saknar både språket, familjen och kompisarna. Röda Korsets insatser fyller därför en betydligt större funktion än att bara hjälpa till med pluggandet.
På Kvinnohuset, som ger en tillfällig fristad för socialt utsatta eller misshandlade kvinnor och deras barn, tar man varje vecka hand om barnen under en eftermiddag. Detta ger både barnen en stund av normalitet tillsammans med andra barn och kvinnorna välbehövlig tid för sig själv eller för samtal med personal.
Röda korsets sjukhusvärdar började redan för ett 10-tal år sedan. I takt med att personalen inom sjukvården både blir färre och får mer att göra har sjukhusvärdarnas funktion blivit ännu viktigare. Fyra dagar per vecka finns det det någon från Röda Korset på plats för att hjälpa till att hitta, fylla i papper eller bara stötta en nervös människa inför besöket eller en operation. Det är ett arbete fyllt av glädje men också sorg, viktigt och en viktig trygghet för många.
Utöver dessa stora viktiga områden arrangerar man exempelvis utflykter för barn och bland annat kurser i HLR – hjärt- och lungräddning barnolycksfall för småbarnsföräldrar. Man har också grupper som besöker flera äldreboenden för att hjälpa till så att de äldre rörelsehindrade får komma ut i friska luften och en stund av social samvaro.


Birgit Andersson har verkat som sjukhusvärd i snart tio år.
– Det är mestadels fantastiskt. Som idag när jag träffade på Inger här som fyller 91 år imorgon.

För att kunna genomföra
alla dessa insatser och dessutom kunna skicka vidare medel till olika hjälpande projekt har man på Föreningsgatan det som länge gick under namnet Kupan. Caféet och den mycket välsorterade second hand-butik är både samlingsplats och central punkt för verksamheten. Det är också här man exempelvis håller medlemsmöten eller bara träffas för kunna organisera verksamheten.
– Hit är alla välkomna oavsett om dom vill handla, dricka en kopp kaffe eller har behov av social samvaro och lite stöd och mänsklig kontakt, berättar Sylva Rampe som är ordförande i Röda Korset Landskronabygden.
Second Hand-butiken är jätteviktig för intäkterna till välgörenhet och för att kunna bedriva verksamheten.
Suzanne Svedberg är verksamhetsledare och arbetar stenhårt för att butiken ska vara både välsorterad, fräsch och ständigt under uppdatering.
– Inget slängs, men det vi lägger ut i butiken ska vara helt och rent, resten går till återvinning, poängterar Suzanne.
Röda korsets insatser är verkligen värdefulla och dom frivilliga som finns på plats under vårt besök anger just skillnaden för andra, som en viktig del av deras engagemang. Röda Korsets verksamhet behöver ständigt ny krafter så har man tid över och en humanitär syn, kan du anmäla ditt intresse för att hjälpa till.


Männen i frivilligorganisationerna är inte fullt lika många som kvinnorna, men en och annan finns det som till exempel Bengt Reinerfelt som bland annat ansvarar för insamlingsbössorna.