Bostadsföretag vill bygga minst 50 lägenheter i Svalöv

50 till 70 nya hyreslägenheter i Svalöv. Det vill bostadsföretaget KlaraBo bygga. På fredagen tecknade de ett markanvisningsavtal med Svalövs kommun.

Avtalet innebär att KlaraBo under två år har ensamrätt att förhandla med kommunen om att köpa fastigheten Felestad 27:57. Den ligger mellan Energigatan och Bredingegatan i Svalöv. Idag är det grönområde och parkering där.
– Vi har för avsikt att uppföra någonstans mellan 50 och 70 hyreslägenheter i storleken ettor till fyror, 35 till 85 kvadratmeter, säger Andreas Morfiadakis, vd på KlaraBo Sverige AB.
Tanken är att börja med 50 hyreslägenheter och sedan 20 stycken till i en andra etapp, om det finns intresse.
När hoppas du att det kan bli byggstart för de 50 första?
– Vi hoppas att det är en byggstart någon gång under senvåren 2018 och inflyttning under hösten 2018. Innan årsskiftet 18/19 vill vi gärna se att där finns hyresgäster.
Vilka riktar ni er till, vilka hoppas du ska hyra?
– Det är Svalövsbor, det är allt ifrån ungdomar som behöver en första lägenhet till äldre människor som tycker det är dags att lämna sin villa och vill ha ett enklare boende helt enkelt. Primärt är det ju Svalövsbor och de orter som finns runtomkring Svalövs tätort.
Varför blev det Svalöv?
– Vi har gjort vår analys ganska noggrant i Skåne. Vi sitter i Malmö och har tyckt det varit meningsfullt att börja i Skåne. Vi har pinpointat ett antal kommuner där vi menar att det finns en bostadsbrist och där det finns behov av prisvärda hyresrätter som vi avser bygga. Vi har tagit kontakt med kommunerna och i samförstånd med dem så försöker vi hitta potentiell mark som är i princip byggklar. Den dialogen har vi fört i Bjuv, vilket var väldigt lyckat. Och vi har fört en exakt lika lyckad dialog här i Svalöv.
– De ligger helt fantastiskt rent geografiskt, precis utanför större städer, som Malmö och Helsingborg. Folk som bor i Svalöv vill bo i Svalöv och inte mitt i centrala Malmö eller Helsingborg. Sedan är priserna här ute på en helt annan nivå. Det är enkelt att pendla till Malmö, Helsingborg, Lund, Landskrona. Rent geografiskt ligger det superbra.
Olof Röstin (M) är samhällsbyggnadsnämndens ordförande och kommunalråd.
Vad säger du om KlaraBos intresse för Svalöv? 50 hyreslägenheter på en gång.
– Det är fantastiskt. Det är mycket i förhållande till vad som nyproducerats i Svalövs kommun på överskådlig tid. Det fantastiska är att de förutsägelser som vi pratat vad gäller hur attraktiva vi är, de landar nu i verklighet. Nu är det verklighet att det kommer en aktör på marknaden som ser den här potentialen och de fördelar vi har.
– Det med bostadsfrågan är tuff puck för oss att lösa rent allmänt. Då är det bra att vi som kommun kan vara attraktiva med tanke på korta ledtider. Vi fixar det här relativt snabbt. Vi hade nämndssammanträde i tisdags och förvaltningen, Mats (Dahlberg, samhällsbyggnadschef, red.anm.) och medarbetare, kunde på fredagen skriva avtalet. Nästa vecka kan man kanske till och med ha startmöte. Det går snabbt. Det är det som jag tycker är den stora fördelen, att vi kan vara där vi sagt att vi vill vara. Det är inte bara snack.

På en tomt mellan Energigatan och Bredingegatan i Svalöv, där det idag är grönområde och parkering, vill byggföretaget KlaraBo bygga 50-70 hyreslägenheter.

Fakta: KlaraBo Sverige AB
KlaraBo Sverige AB drog igång sin verksamhet på allvar under våren och har huvudkontor i Malmö. Deras mål är att uppföra 3000-5000 nya lägenheter inom fem till sju år. Under sommaren köpte KlaraBo sin första mark, i Bjuvs kommun. Där planerar de att bygga ett 50-tal hyreslägenheter. Svalöv blir den andra kommunen där de vill köpa mark.

 

Bildtext, stora bilden ovan: : Gläds åt byggplaner på 50-70 nya hyreslägenheter. Olof Röstin (M), kommunalråd och samhällbyggnadsnämndens ordförande, Andreas Morfiadakis, vd på KlaraBo, och Svalövs samhällsbyggnadschef Mats Dahlberg.