Fotofestivalen: Fem utställningar du inte får missa

Ännu inte hunnit titta på några utställningar? Lugn, du hinner, festivalen tar slut på söndag. Papperstidningen tipsar om fem utställningar du bör spana in.

”Fukushima No Go Zone” – Citadellet
I festivalens största utställning har Carlos Ayesta (Venezuela) och Guillaume Bression (Frankrike) skildrat vad som blivit av den förbjudna zon som blev resultatet av härdsmältorna i japanska kärnkraftverket Fukushima i mars 2011. Vackert och skrämmande på en gång, hur fort civilisation blir till postapokalyptiskt landskap. Sex teman visas, starkast är kanske när fotograferna tagit med människor som bott och verkat inom zonen till sina gamla, nu förvridna, vardagsmiljöer och försökt återskapa vardagliga situationer. Visas i tre lokaler på Landskrona slott, samt utomhus i Citadellparken.


”Back to Light” – Citadellparken

Kommer du ihåg skolexperimentet när en potatis blev ett batteri som tände en lampa? Det fenomenet, fast i jätteskala, har Caleb Charland iscensatt och skapat drömska bilder och stilleben där grönsaker eller frukt, och ljuskällorna de driver, smälter samman. Egentligen är bilderna en inlaga för en framtid med rena energikällor – men en vacker inlaga. Uteutställning som står vid Why not Café vid Citadellet.


”Icons” – konsthallen

Det finns bilder som aldrig dör – studenten och stridsvagnarna på Himmelska fridens torg eller amerikanska soldater som reser en flagga på ön Iwo Jima. Ögonblick som aldrig återkommer – eller? Schweizarna Jojakim Cortiz och Adrian Sonderegger har med stor noggrannhet återskapat ikoniska bilder med hjälp av modeller och optiska illusioner. Genom att helt öppet förfalska bilderna, utan digital teknik, så ifrågasätter de det dokumentära fotot.

 

”Back to The Future” – Kasernplan
Ta porträtt från människors barndom och återskapa dem så exakt som möjligt – när de är vuxna. Det låter roligt, och det blir det också i Irina Wernings serie ”Back to The Future”. I en blid skymtar världshistorien förbi: pojken som hugger ut en flisa ur Berlinmuren. Som vuxen man har han ingen mur att hugga ur. Utomhusutställning på Kasernplan.

 

”Nimbus” – utanför Sofia Albertina
Moln inomhus? Ja det är vad vad konstnären Berndnaut Smilde skapat med hjälp av en dimmaskin. Nästan lika flyktiga som fotoögonblicket, så tillför de liv till miljöerna, allt ifrån en balsal till en hypermodern rulltrappa. Det utan att det syns några människor. Utomhusutställning vid Sofia Albertina kyrka.

 

Bilden ovan: Uteutställningarna är öppna dygnet runt. Som ”Back to The Future” på Kasernplan. Foto: Per Eeg-Olofsson