Fotoutställningen som du kan ta med dig

Det är fotofestival i stan och som tidigare år finns Fridhems folkhögskola från Svalöv representerad, men denna gång i en utställning som du kan hålla i din hand och ta med dig hem.

Utställningen är i form av en tidning som heter ”Bild av en människa”. I den visas nio fotografer och tjugo porträtt, vilket var årets tema för fotoeleverna. Det är ett samarbete mellan Fridhems, Munkas (i Munka-Ljungby) och Östra Grevies folkhögskolor. Alla som gick de tre fotoutbildningarna i våras har haft möjlighet att skicka in bidrag, och sedan har lärare på utbildningarna satt ihop tidningsutställningen. Fridhemseleverna som finns representerade är Henrietta Krüssenberg, Hanna Törnquist och Emilia Claesson.
Henrietta Krüssenberg, vad är det för foto du är med med?
– Det är ett foto som är en del av projektet ”Sieglarerstr. 51”. Det handlar om min mormor och morfars hem i Tyskland. Det ligger i utkanten av Köln. Det är lite mitt perspektiv på deras hem, eftersom jag spenderat en stor del av min uppväxt där, så är det också om hur jag upplevt deras hem, alltifrån tristess, trotsighet och nyfikenhet, men även mycket kärlek.
Ditt foto är lite oskarpt, finns det någon tanke med det?
– Tanken var att jag har fotat i hemlighet, lite som att det är mitt perspektiv. Jag har inte riktigt velat att min mormor och morfar skulle veta det. Sedan är det det hemlighetsfulla som jag ville blotta. Jag har inte fokuserat jättemycket på teknik, utan på att komma åt någon typ av hemlighetsfull gest.
Har du fått någon respons från dina morföräldrar?
– Jag tror att de tycker att det är kul så klart, men också lite märkligt. Jag tror inte att det som jag tyckt varit fint i deras hem, att de har tyckt det varit lika fint. De har undrat om det verkligen är konst, men de tycker att det är väldigt roligt så klart.
Papperstidningen pratade med dig när du fick ta emot Poppestipendiet på Fridhems folkhögskola i somras. Vad gör du för tillfället?
– Nu pluggar jag på Akademin Valand i Göteborg, jag har precis börjat kandidatprogrammet.
Ska du själv gå på Landskrona fotofestival och vad ser du fram emot i så fall?
– Ja, jag kommer att vara med. Jag har inte hunnit kolla igenom deras program, men jag kommer vilja se så mycket som möjligt.
”Bild av en människa” finns att hämta på Landskrona museum, där även två foton därifrån finns utställda.

Ett av bidragen i tidningsutställnigen är detta foto av Henrietta Krüssenberg. Det är en del av hennes projekt ”Sieglarerstr. 51”. ”Det är ett projekt om min mormor och morfar och deras hem, mitt andra hem som är i Tyskland”, säger hon. Foto: Henrietta Krüssenberg