Guldkornet samlar allt under ett tak

Det har blivit en vana för Ann-Sofie Roslund Petersson att starta öppna förskolor. För 17 år sedan var hon med och drog igång den öppna förskolan på Rådstugan, den äldsta av Landskronas familjecentraler. Nu gör hon detsamma i Svalöv.

– Välkommen till Guldkornet, säger Ann-Sofie Roslund Petersson, förskollärare.
Gamla Månsaboskolan har fått tillbaka sin ursprungliga beiga färg. Det gråa har tvättats bort på utsidan och på insidan har lokalerna blivit nyrenoverade. Här öppnar på måndag den 18 september familjecentralen Guldkornet. Här finns barnavårdscentral, mödravårdscentral, socialrådgivning och en öppen förskola.
Där är Ann-Sofie Roslund Petersson förskollärare, ett yrke som hon haft i 35 år, de senaste 17 åren på den öppna förskolan på familjecentralen Rådstugan i Landskrona. Det är en verksamhet som hon var med att starta.
– Det är en förskola för vuxna och barn upp till sex år. Det är en mötesplats i första hand för de som är hemma och är föräldralediga, säger hon.

Ann-Sofie Roslund Peterson har jobbat som förskollärare i 35 år. Nu startar hon upp den öppna förskolan på familjecentralen Guldkornet på gamla Månsabo i Svalöv.

Familjecentralens fyra verksamheter ligger rent fysiskt nära varandra. Från fåtöljen i ”välkomstrummet” har man barnavårdscentralen på ena sidan, den öppna förskolan på andra sidan, socialrådgivningen några dörrar bort, och barnmorskorna några dörrar bort åt andra hållet.
– Det är fantastiskt att man är så nära varandra och man har så många professioner. Tillsammans är det jättemycket kunskap, nära föräldrarna, säger Ann-Sofie Roslund Petersson.
– Man ska aldrig behöva känna sig ensam i sitt föräldraskap. Allt ska man kunna ventilera och alla är välkomna.

Cecilia Persson, verksamhetschef på Vårdcentralen i Svalöv, är glad över att barnmorskorna, i form av mödravården, kommer tillbaka till Svalöv igen.
– Vi har inte haft barnmorskor på sju år tror jag, säger hon.
Hon tror att en familjecentral gynnar patienten så att denne inte ramlar mellan stolarna mellan Region Skåne och kommunen.
– Att vi fångar upp alla de som behöver oss mest, säger hon.
Det finns även planer på att få en ungdomsmottagning och folktandvården till Guldkornet, berättar hon.

Christina Sandell och Jan Dunfjäll jobbar på barnavårdscentralen som nu håller till på Guldkornet.

Två förmiddagar i veckan finns det läkare på barnavårdscentralen. Där jobbar barnsjuksköterska Christina Sandell.
– Jag har jobbat så här innan, på Rådstugan, vilket mina kollegor inte gjort. Jag vet att detta är ett bra sätt att jobba på.
– När jag har patienten i rummet och det är något som jag inte kan lösa, så finns det andra kompetenser i rummet bredvid, säger hon.
Familjecentralen Guldkornet invigs i samband med Svalövsmässan den 30 september.
– Jag är så glad för att äntligen få knyta ihop säcken på en politisk fråga jag drivit sedan 2010. Nu ser jag fram emot den officiella invigningen. Sedan hoppas jag på ett komplement med en ungdomsmottagning till våren, säger Torbjörn Ekelund (L), bildningsnämndens ordförande.

Familjecentralen Guldkornet
På familjecentralen finns det barnavårdscentral, mödravårdscentral, öppen förskola och stöd från socialtjänsten. I konceptet familjecentral ligger att verksamheterna är bemannade samtidigt minst på halvtid, vilket motsvarar 20 timmar i veckan. Under den öppna förskolans öppettider (måndag och onsdag klockan 9-12 och 13-16 och torsdag klockan 9-12) är också de andra verksamheterna öppna. Mödravårdscentralen och barnavårdscentralen har mer öppet. Det är kommunen som driver öppen förskola och socialrådgivning, medan Region Skåne driver barnavårdscentralen och mödravårdscentralen.