MP:s nya kommunalråd: ”Jag är som Zlatan”

Elvir Mešanoviċ heter han, Miljöpartiets nya kommunalråd. Han utlovar fortsatt treklöversamarbete, men också ett miljöparti som syns mer i Landskronapolitiken.

Nyligen avsade Mikael Fahlcrantz sig nästan alla sina politiska uppdrag för Miljöpartiet, inklusive det som kommunalråd. Det med hänvisning till att omständigheter i privatlivet ändrats, och även ett missnöje med partiets prestationer på riksplan.
Under torsdagen presenterade partiet sitt nya kommunalråd: det blir 33-årige Elvir Mešanoviċ. Elvir Mešanoviċ är beteendevetare med examen i sociologi och pedagogik som jobbar inom kommunens utbildningsförvaltning som processledare. På CV:t står också jobb som lärare, kurator och fältassistent inom kommunen.
– Jag är stolt över att bli kommunalråd för Miljöpartiet i Landskrona, säger han.
– Att bli en del av den resan Landskrona gör är fantastiskt.
Miljöpartiet sitter på två mandat i Landskronas kommunfullmäktige och kommunalrådstjänsten är på 35 procent. Trots det så kommer Elvir Mešanoviċ ta tjänstledigt berättar han, dels för att han inte ser det som förenligt att vara tjänsteman inom kommunen och kommunalråd på samma gång, dels för att läsa in sig på politikens frågor.
– Genom mina jobb så har jag blivit bra på att sätta upp realistiska mål, att svara på hur-frågor. Nu ska jag bli bättre på vad-frågorna.
På riksplanet sitter Miljöpartiet i regeringskoalition med Socialdemokraterna. I Landskrona har partiet dock valt en annan väg och ingår i treklövern med Liberalerna och Moderaterna. Den linjen kommer man inte avvika från uppger Elvir Mešanoviċ .
– Jag har inte varit så länge inom politiken, men jag bor i Landskrona och sett att det har funnits en passivitet i staden, man har inte tagit tag i frågor om trygghet och utveckling. Treklövern har börjat ta tag i de frågorna, där finns ingen passivitet. Men jag kanske kommer bli lite mer aggressiv när det gäller Miljöpartiets frågor. Jag är som Zlatan och går in i alla tacklingar, fast jag gör det med argument i stället.
Minskad ungdomsarbetslöshet och bevarade grönområden nämner han som hjärtefrågor. Och en något otippad:
– Jag vill att Landskrona ska bli en föregångare i Sverige när det gäller att ta tillvara energi i havsströmmar. Med en turbin på 20 meters djup kan man utnyttja starka strömmar som finns kring Ven. Tekniken finns redan utomlands, och den är estetiskt mer tilltalande än vindkraft.
Elvir Mešanoviċ tillträder officiellt tjänsten den 31 oktober. Han sitter också som ledamot i fritidsnämnden och som ersättare i miljönämnden och kommunfullmäktige.

Bilden ovan: Elvir Mešanoviċ , 33-årig beteendevetare från Landskrona, blir nytt kommunalråd för Miljöpartiet.