Liten sport dubblar upp i Landskrona

Det är en lågoddsare att BGK Linjen ska få arrangera SM i bangolf under SM-veckorna nästa sommar. Det kan i så fall ske på dubbelt så många banor och på ett nytt underlag, om klubbens planer blir verklighet.

Före jul hoppas klubben kunna ta beslutet att bygga 18 betongbanor, parallellt med de befintliga 18 filtbanorna i Badhusparken.
– Förhoppningen är att kunna spela SM här nästa år på de betongbanorna. Den 8 september kommer vi få besked från Riksidrottsförbundet och SVT. Vårt förbund, Svenska bangolfförbundet är positiva, liksom Landskrona Stad. Det är klart samordningsvinster att skyffla kameror mellan oss och simningen, till exempel, säger Andreas Feuk, vice ordförande i Landskronaklubben.
Vad krävs att ni ska kunna bygga 18 betongbanor också?
– Det krävs att statens fastighetsverk säger ja till planen. Sedan krävs det att vi kan finansiera det. Vi kommer söka medel externt för att kunna ta ett beslut att göra den här investeringen. Vi pratar uppemot två och en halv miljon kronor totalt, inklusive moms. För oss är det mycket pengar. Vi för dialog med kommunen och hoppas få viss hjälp därifrån, men framför allt externa bidragsgivare. Och förhoppningsvis också företag som vill gå in och samverka med oss på något sätt.
– De banorna byggs ju inte bara för SM. Vi har haft det som en långsiktig vision sedan 90-talet att bygga ytterligare en anläggning. Det är en vision för klubben att kunna göra det, som nu kan gå i uppfyllelse, säger Andreas Feuk.

Andreas Feuk, vice ordförande i BGK LInjen.

Det kan bli en dubblering av antalet inomhusbanor också. Detta under förutsättning att planerna att flytta klubbens 18 inomhusbanor i Bangolfhallen på Sandvången till Puls arena går i lås. Där kan de även sätta upp de 18 så kallade EB-banor (se faktaruta) som klubben redan köpt och som idag är magasinerade på Weibulls gamla utsädesmagasin (idag kallad Fröfabriken).
– Vi hoppas att allt går i lås, inget är påskrivet ännu. Avsikten från både oss och kommunen är att vi ska flytta dit. Det blir i så fall till den 1 oktober 2018 vi ska kunna öppna där, säger Andreas Feuk.
Om allt går klubbens väg, så det alltså bli en dubblering av både antalet utomhus- och inomhusbanor.
– Då har vi plötsligt tre av fyra underlag i Landskrona. Idag är det endast klubbarna i Askim och Jönköping som kan erbjuda det , säger Andreas Feuk.

 

 

Bangolfens fyra olika underlag:
– Filtbanor är vanligast i Sverige.
– EB-banor och betongbanor är vanligare internationellt. EB står för Europabanor som vanligtvis är byggda med fibercement. De är lite kortare och snabbare än filtbanor.
– MOS, som står för Minigolf Open Standard. Oftast är det underlaget av konstgräs.