Lokala samarbeten är melodin för fisken på Boliden Bergsöe

Det flyter på bra för fiskodlingen på Boliden Bergsöe. Nu tittar företaget på fler smarta samarbeten med lokala företag.

På Citygross i Landskrona kan du sedan i maj köpa fisken tilapia som är odlad bara ett par kilometer bort, i bassänger på Boliden Bergsöes område. Det som för tre år sedan började som ett pilotprojekt börjar simma mer och mer på egen hand.
– Vi säljer allt vi producerar. Det har blivit en stor efterfrågan. Att möta den har blivit en stor utmaning för oss, vilket är jättekul, säger Linda Hallberg, affärsutvecklare för Ekofisk Tilapia som är Boliden Bergsöes varumärke för fiskodlingen.
Ekofisks tilapia finns numera att få på alla Citygross butiker i Sverige som har fiskdisk.
– De vill ha mycket mer än vi kan producera, säger Peter Carlsson, vd på Boliden Bergsöe som varit med sedan starten för tre år sedan, men som precis slutat som vd.
Att Boliden Bergsöe fick avtalet med Citygross ägare, Bergendahls Food, har förenklat försäljningen.
– Nu kan vi fokusera på produktionen och bara tänka framtid och satsa ordentligt, säger han.

Linda Hallberg började jobba som affärsutvecklare för Ekofisk Tilapia på Boliden Bergsöe i juni förra året. Det kom sig av att hon skrivit ett specialarbete, ”En ny fisk på tallriken”, på en YH-utbildning i hållbar affärsutveckling. Det handlade om om just Tilapiaodlingen på blysmältverket i Landskrona.

Förra året producerade de 1,8 ton tilapia. Anläggningen har kapacitet på max nio ton per år.
Vad har ni för framtidsplaner?
– Framför allt att optimera mera här. Vi har precis börjat få ut jämna volymer. Vi vill fortsätta och öka det sakta. Vi vill maximera den anläggningen vi har, säger Linda Hallberg.
När Boliden Bergsöe startade fiskodlingen med de åtta bassängerna, så var det i ett samarbete med företaget AB Allan J Akvakultur.
– Nu äger Boliden det helt själva. Ekofisk Tilapia är ett varumärke vi registrerat, säger Linda Hallberg.

Foder till tilapiafiskarna i form av pellets som består av 85 procent växtmaterial och resten fiskmjöl från hållbara bestånd.

Tilapiaodlingen använder spillvärme från blysmältverket på Boliden Bergsöe. Det finns möjligheter att utöka ”kretsloppet”, i samarbete med lokala företag, bara fantasin och naturen sätter gränser.
Boliden Bergsöe har bland annat testat att använda fiskbajs som näring till Asmundtorpsföretaget Skånsk chilis chiliplantor under våren.
– Vi har också tittat på möjligheten att använda andra spillprodukter, till exempel Brygghuset Finns öldrav, som foder, säger Linda Hallberg.
Boliden Bergsöe har också ett projekt tillsammans med inomhusodlingsföretaget Neco från Landskrona, ett projekt som heter Kollom.
– De har tagit sin odlingsteknik med LED-belysning till en lantbrukare i Andrarum och byggt en akvaponi (kretslopp med växt- och fiskodling, red.anm.) inomhus i ett kostall. Våra fiskar går där och producerar näringsämnen till växterna. De odlar kryddväxter där nu. Där ska vi också testa insekter som fiskfoder.
– Oatleys spillprodukter skulle man kanske kunna använda också. Men det har aldrig testats. Det skulle kunna funka utifrån det vi läst i studier.
Finns det planer på samarbeten med andra lokala företag?
– Distributionsmässigt så hade det varit intressant att titta på. Vi gjorde lite matevent i höstas. Bland annat gjorde vi ”Fish’n chips, 100 procent från Landskrona” under Höst i Landskrona. Då var vi flera producenter som gick ihop. Vi hade fisken, ölen kom från Brygghuset Finn, mjölet kom från Hvendurum, chilisåsen från Skånsk chili, potatisen kom från Gullbergs. Men det var mer att sätta ihop en maträtt som väldigt många känner igen och har lätt att ta till sig när allting kom härifrån. Det hade varit kul att se om man kunde öka något därigenom, att flera lokala produkter konsumerades här lokalt.

Så kallad RAS-odlad tilapia är grönlistad. Att den är grönlistad betyder ”ät gärna”, bestånden är rikliga och odlingarna sköts på ett mer hållbart sätt. Fisken kommer från fiskbestånd som är i balans. RAS står för ”recirkulerande akvakultursystem” och innebär att vattnet renas och återanvänds, det filtreras i tre steg och det renade vattnet går tillbaka in i odlingen igen, utan några kemikalier.

FAKTA: Tilapia
Tilapia (Oreochromis niloticus) är en rundfisk som tillhör ciklidsläktet. Det är en sötvattenfisk som finns naturligt i sjöar och vattendrag i Afrika och Mellanöstern. Arten är tålig, har snabb tillväxt och trivs bra i stim. Yngel köps in till Boliden Bergsöe från Holland. De ”slaktas” efter cirka sex månader då de nått en vikt på 600-800 gram. Tilapian kan äta både animalisk och vegetarisk föda.