Ny bok visar vägen till filmiska smultronställen i Paris

Många har säkert följt Amelies kärleksbekymmer i Montmartre eller Jason Bournes vilda biljakt i Belleville på filmduken. Nu har Landskronabon Eva Lindfors gett ut en bok, där hon tillsammans med Marie Öhgren guidar Paris-besökaren till 200 platser från 158 filmer.

Eva Lindfors och Marie Öhgrens nya bok.

Det hela började för sex år sedan när hennes vän, tidigare biograf Maxim-ägaren Marie Öhgren, hade sett Christopher Nolans film Inception. Marie Öhgren blev fascinerad av en särskild bro i den filmen och eftersom Eva Lindfors visste vilken det var, så åkte de till Paris för att kolla in den.
– Det var lite på skoj, hon tog en massa kort. För den är ju väldigt spektakulär, den bron. Sedan tänkte vi att vi kan kolla lite andra platser som har med film att göra. Så vi gick runt lite. Vi var bland annat på Montmartre och Amelies café, säger Eva Lindfors.
– När vi kom hem så köpte jag en jättestor karta över Paris, där jag sedan började klistra små lappar på olika platser med namn på filmer. En natt när jag inte kunde sova kom jag på att vi skulle utgå från de platserna. Jag tänkte att vi skulle ta en känd plats, som Notre Dame, och titta på vilka filmer som utspelar sig där. Jag började med en plats och fortsatte så. Men sedan såg man filmen och tänkte jaha, där är den platsen också. Sedan fick jag börja leta uppgifter om de platserna, säger hon.
Läsaren får ta del av platsernas historia, anekdoter och historier. Som när det gäller lyxhotellet Meurice som förekommer i Woody Allens film Midnatt i Paris.
– Det finns en historia kring det hotellet från den tyska ockupationen. Tyskarna beslagtog flera hotell där de bodde och hade som högkvarter. Just på det här hotellet utspelar sig sedan en ganska ny film som heter Mannen som räddade Paris. Och sedan finns en annan film som heter Brinner Paris? från 1966 som handlar om samma sak. Det handlar om att Hitler beordrade den tyske general som bor på det hotellet att se till att Paris sprängs i luften, för de inser att de har förlorat och då ska de jämna staden med marken. Detta har hänt på riktigt. Då är det en svensk konsul i Paris, Nordling, som lyckas övertala den här tyske generalen att inte göra detta, de hade redan hunnit sätta dynamit i kyrkor, museer och kända byggnader. Han räddade staden i sista sekunden i augusti 1944 precis innan Paris blev befriat.

Caféet som förekommer i filmen Amelie från Montmartre.

Boken tar upp 200 platser och 158 filmer. Var har ni dragit gränsen?

– Det fanns egentligen ingen gräns, utan det var bara det att nu måste vi sätta punkt. Det var det som var det svåra egentligen, för det kom nya filmer hela tiden som man ville ha med. Vi hittade en förläggare, Bucket List Books, ett litet förlag i Stockholm. Det var hon som sa att nej, nu får ni sätta punkt.
Under större delen av sitt yrkesliv har Eva Lindfors undervisat, bland annat i franska, och skrivit läroböcker. Intresset för det franska började på gymnasiet, som ett ”trams”.
– De slog ihop de elever som ville läste franska i samma klass. Det var en kille i den klassen som tyckte att han var bäst på allting. Han kom från en annan klass. Han satt längst fram och var alltid så inställsam mot läraren. Då sa min kompis och jag att vi ska klå honom. Så blev det så också. Jag blev etta i klassen, jag och min kompis Ulla fick bäst betyg. Den killen blev skitsur för han var inte bäst, säger Eva Lindfors.
Ett par gånger om året är hon i Frankrike, hon åker gärna till en jazzfestival i Nice. Men så klart har även Paris en särskild plats i hennes hjärta.
– Det är en sådan härlig stad. Jag trivs där. Det är svårt att förklara. Det låter kanske snobbigt, men det är kul med alla bokhandlar, just när man går där i latinkvarteren, alla biografer och caféer. Nu finns det caféer överallt men när jag började åka till Paris så var inte det så vanligt i Sverige.
– Det här livet… Jag tycker att fransmännen är rätt sköna. De är lite så där att det ordnar sig. De är rätt avslappnade.

Bildtext, stora bilden:
”När man håller på i slutet och det är stressigt och man har en deadline till tryckeriet, då tänker man att aldrig mer, aldrig mer, aldrig mer. Men när man håller boken i handen sedan så tänker man: Ojoj, vad roligt det var, vi gör en till”, säger Landskronabon Eva Lindfors som är aktuell med boken ”Filmälskarens guide till Paris” tillsammans med Marie Öhgren.

Tre favoritfilmer ur boken:

Hiss till galgen (1958, regi: Louis Malle)
De 400 slagen (1959, regi: François Truffaut)
Paris (2008, regi: Cédric Klapisch )
Eva Lindfors Bor: Landskrona. Bakgrund: Lärare i franska, svenska, svenska som andraspråk och latin, men också som läromedelsförfattare. Har suttit i styrelsen för Sveriges förenade filmstudio. Är ordförande i Landskrona filmstudio. Aktuell: Med boken ”Filmälskarens guide till Paris” tillsammans med Marie Öhgren.