Om dinosaurers färg och annat på biblioteket

Hallå där…
…Per Uvdal, professor i kemisk fysik på Lunds universitet, som den 3 oktober kommer till Landskronas stadsbibliotek för att hålla föredraget ”Var dinosaurierna verkligen svarta?”

Hur kommer det sig att en professor i kemisk fysik pratar om dinosaurier? Man tänker att det mest är paleontologer som gör det?
– Ja det är helt rätt. Paleontologer studerar fossiler, som ju på ett sätt har ganska lite med det verkliga djuret eller växten att göra. Man kan säga att det är som att försöka lära sig om elefanter genom att titta på en elefant av plast. Men det har visat sig att det i vissa fossil finns material kvar från själva djuret eller växten, och då blir det genast intressant för min del. Där kan finnas molekyler som är över 200 miljoner år. Med en teknik som heter vibrationsspektroskopi så kan vi se vilka ämnen som finns i materialet. Till exempel så finns material från fossila växters vaxlager som funnits på bladen. Med det så kan vi se skillnad på olika arter och även se hur de är besläktade.
Ok, svar på frågan i föreläsningens titel – var dinosaurierna svarta?
– Det som vi kan säga om det är att fjäderdräkten från vissa dinosaurier innehåller svart pigment. Men vi vet inte så mycket. I en leksaksaffär har plastdinosaurier alla möjliga färger, och när man upptäckte dinosaurierna funnits så såg man dem som stora ödlor och tänkte sig att de hade liknande teckning som dagens ödlor. Men dinosaurierna var snarast släkt med dagens fåglar.
För några år sedan kom nya uppgifter om att vissa, kanske till och med alla, dinosaurier hade fjädrar. Vad säger forskningen idag?
– Det är fortfarande en ganska kontroversiell fråga, att alla skulle haft fjädrar är omtvistat. Det finns fynd som tyder på att Tyrannosaurs Rex, som ju är väldigt populär, hade små strån, som till exempel kycklingar har precis efter att de tappat sitt dun. Någon slags mellanting mellan fjädrar och hår.
Dinosaurier är något som fångar intresset inte minst hos många, inte minst små pojkar. Varför tror du att det är så?
– Säg det. Jag tyckte själv att det var jättetrist, fram till att det blev klart att det kan finnas molekyler från fossila djur och växter. Men min kollega som är zoopaleontolog har tyckt att de är spännande så länge han kan minnas. Kanske är det för att de var stora och hade vassa tänder och hade varit farliga för människor. Också är det ju ett släkte som dominerade jorden i 240 miljoner år. De äldsta föregångarna till människan fanns bara i 2,4 miljoner år.

Den som vill veta mer om dinosaurier och nya metoder i forskningen kring dem kan ta sig till Landskronas stadsbibliotek den 3 oktober. Föreläsningen börjar klockan 13 och pågår en timme.