Stockholm Fashion Week – en chans för Sofie

Ibland får man göra vad som krävs, som att använda Yes diskmedel istället för hårshampo…

Landskronabaserade frisören Sofie Björklund fick frågan om att åka upp och jobba på Stockholm Fashion Week. Trots en rejäl satsning i Landskrona med den egna salongen Stadskajen, vill Sofie något mer, så hennes svar på frågan var; Absolut!

Sofie Björklund är på gång som frisör. Med en stark strävan och en snarast perfektionistisk läggning har hon inte bara startat sin egen salong, redan byggt om den en gång, skapat sig en trogen skara kunder, publicerat mängder av snygga bilder med hjälp av en proffsig fotograf och sin syster som modell för sina vackra uppsättningar, hon är också en flitig instagrammare och lägger ständigt upp bilder på nya frisyrer, färgningar eller extensions hon gör under dagarna på salongen.
Och det var just detta som förmodligen var nyckeln till att hon utan någon som helst tidigare koppling fick frågan om hon vill jobba under Fashion Week,
Frågeställaren Joe-Yves Asmar som gjort sig ett namn i frisör- och modebranschen. Han är flitigt anlitad som stylist och uppdraget för Fashion Week gjorde han för L’Oréals räkning.

Några av Sofies modeller under en visning.

Hård tidspress
Sofie hakade på och tillsammans med fyra andra frisörer och fem make up-artister förberedde dom under hård tidspress ett 10-tal modeller för visningen av Elin Klings och Karl Lindmanns nya kollektion innanför varumärket Totême.
– Det var väldigt roligt och inspirerande och jag hop-pas jag får chansen igen. Oftast blir det en outtalad kon-kurrens mellan oss frisörer, men mycket på grund av det gemensamma målet, visningen, var stämningen toppen och vi jobbade fantastiskt bra ihop både frisörerna och make up-artister, berättar Sofie.
– Det känns som en bra chans för mig att komma in i den
del av branschen som jag helst skulle vilja jobba i, fortsätter hon.

Trångt, stökigt och stressigt…
Alla förberedelser inför visningen skedde i Totême’s showroom. Det var trångt, stökigt och stressigt. Flera av modellerna gick flera visningar för olika designers och dom droppade in huller om buller.
– Det var bara att göra färdigt en, för att direkt sätta igång med nästa. En av modellerna som var med fick jag börja med att tvätta håret på. Hon hade inte tvättat det på flera veckor så det fick bli köksvasken och Yes diskmedel, berättar Sofie.
Att Sofie gillade ”hetluften” råder det inga tvivel om. Att få vara del av det ledande inom mode och skönhet är målet och nu är hon på god väg. Hon har redan fått fler erbjudanden och funkar logistiken blir nästa uppdrag NK-galan i Stockholm nu i september.
Kontakten med Joe-Yves Asmar, visade sig vara ett riktigt lyckokast. Och det kom helt ur det blå. I alla fall om du frågar Sofie själv. Får man gissa har Joe-Yves Asmar haft lite koll på lovande unga frisörer och därför både vågat och kunnat ställa frågan, men det är ju bara en gissning…

Stockholm Fashion Week – ledande i norra Europa
Sedan starten 2005 har Fashion Week Stockholm etablerat sig som den ledande modeveckan i norra Europa. Två gånger per år visar dom mest intressanta designerna och klädmärken sina kommande kollektioner för, pressen, in-köparna och andra branschfolk från hela världen. Eftersom veckan hålls i Stockholm har man fokuserat visningarna till Stockholm City och Berns Salonger samt Kulturhuset Stadsteatern.