Största fotofestivalen hittills vill inte bli för stor

I dag startar Landskrona Foto Festival, den femte i ordningen. Landskronas internationella kulturarrangemang har vuxit rejält på fem år, men vill fortsätta vara småskaligt.

Fler dagar, fler utställningar, fler föredrag och fler workshops. Oavsett hur man mäter kan man konstatera att stadens fotofestival vuxit för varje år.
– I år har vi ett angenämt problem – det finns inte tillräckligt många hotellrum för deltagare och besökare, säger Göran Nyström, verksamhetschef för Landskrona Foto.
Målet för antalet besökare är högt ställt, 10 000 personer, och dit är det en bit kvar. I år är det ett 40-tal punkter på programmet för de tio dagar som festivalen varar, och bilder av fler än 120 fotografer ställs ut. Ett 60-tal volontärer arbetar gratis, tillsammans med personal från kommunens kultur- och fritidsförvaltning. Men växandet är inget självändamål betonar Göran Nyström.
– Vi vill inte växa hela tiden, utan behålla småstadskänslan med gångavstånd. Här finns det stora möjligheter att mötas – det är viktigt.

Jämfört med förra året är det i år fler utomhusföreställningar. I år utnyttjas också Sofia Albertina kyrka som utställningslokal för första gången.
När Papperstidningen ber konstnärlige ledaren Jenny Nordquist berätta vad som skiljer fotofestivalen i Landskrona från andra fotofestivaler i Europa, är hon inne på samma linje som Göran Nyström.
– Det är att vi har fokus på konceptuellt, dokumentärt foto. Och just ambitionen att fylla en liten stad med foto. I större städer med långa avstånd kan det vara svårt att greppa hela festivalen.
Franske Christian Caujolle, även han konstnärlig ledare, tillägger:
– Många festivaler vill ha med så många namn som möjligt och gör utställningar med bara ett foto per fotograf. Det har vi undvikit, för mig är inte det vettigt.

Bilden ovan: Precis som förra året är det Christian Caujolle och Jenny Nordquist som är konstnärliga ledare för festivalen.