Unikt samarbete ska sätta handbollen på Svalövskartan

Det var ett tag sedan som Svalövsungdomar kunde träna handboll. Nu vill Eslövs IK se till att sporten kommer igång i kommunen igen. Redan på höstlovet startar en bollskola som så småningom är tänkt att blomma ut i en fullskalig handbollsverksamhet.

I ett första steg riktar den sig till låg- och mellanstadieelever.
– Det handlar om att etablera handbollen i Svalöv och att vi kommer igång med de yngre lagen. På sikt ska det bli en fullskalig verksamhet. Det är målet och det med jättestort stöd av kommunen, Skåneidrotten och Skånehandbollen, säger Martin Nihlén, styrelseordförande och ungdomsledare i Eslövs IK.
Handbollen är på frammarsch i Skåne, berättar Emme Adébo, verksamhetschef på Skånes handbollsförbund, som stöttar initiativet.
– Det finns vissa orter, fickor i Skåne, där det inte finns någon handboll. Handbollen är väldigt centrerad till orterna kring Kristianstad och Ystad, det finns också lite starka fästen i Mellanskåne. När ett sådant här initiativ kommer så ligger det i vårt intresse att stötta det. Vi är väldigt nyfikna på vad som händer när en kommun, en idrottsförening från en annan kommun, Skåneidrotten och Skånes handbollsförbund, slår ihop sina krafter och ser om det går att skapa något positivt. Detta är kanske något vi kan lära oss av till andra orter.
Känner du till något liknande samarbete i Skåne?
– Jag har aldrig hört talas om det. Men strax efter Svalövsinitiativet så har det kommit ett initiativ från Burlöv, som också kommer från fritidschefen där. Vi stöttar ett projekt där också, där vi försöker få igång handboll, säger han.
Han nämner flera fördelar med att handbollen i Svalöv blir som en ”satellit” till en klubb som redan finns, Eslövs IK, istället för att starta en klubb från grunden.
– Det är ganska smart att ta rygg på en befintlig organisation där det finns ett kansli som sköter det administrativa. I början är det enkelt att addera några lag till befintlig organisation. På sikt knoppar det kanske av och blir en egen handbollsförening eller så kommer det för all framtid vara EIK/Svalövs branch. Det får vi se var det landar. Det viktiga är att vi får igång ungdomar som idrottar, säger Emme Adébo.

”Drömmen är att det ska bli stort, att vi faktiskt har en fullskalig verksamhet för barn och ungdomar i alla åldrar och kanske även en senior- och juniorverksamhet. Men då pratar vi många år”, säger Martin Nihlén från Eslövs IK som nu är med och startar handbollsverksamhet i Svalöv.

Kalle Willstrand, idrottskonsulent på Skåneidrotten, ser vinster med att det finns många idrotter att välja på för barn och ungdomar.
– I lagsportssammanhang är det väldigt centrerat till fotbollen. Kan man hålla på med olika idrotter så tror vi att det förlänger idrottandet över tid. Idag ser vi att barn slutar tidigare än förr, bland annat på grund av tidig specialisering. Kan man bredda perspektivet så tror jag att hela idrottsrörelsen vinner på det.
Nästa höst drar MFF:s fotbollsakademi igång på Linåkerskolan. Den finns redan på flera andra orter.
– Men det här är helt nytt. Här är vi först, här bryter vi ny mark i och med det här samarbetet. Det gör att det hela får en extra krydda, säger Torbjörn Ekelund (L), bildningsnämndens ordförande.
– När jag pratar med andra äldre människor så har jag fått reda på att Svalöv ju är en gammal handbollsort. Det är utmärkt att man försöker återupprätta det och få in en ny idrott, som kan konkurrera med fotboll och det övriga vi redan har.
Han framhåller att det finns ytterligare en potentiell knorr på det hela.
– MFF har i Staffanstorp en fotbollsakademi som också innehåller handboll. Det här skulle kunna gifta sig med varandra så småningom, så att man arbetar in handbollen som en del i akademin. Då får vi både fotbollsakademi och handbollsakademi i kommunen.

Bildtext, stora bilden ovan:
Unikt samarbetsprojekt ska få igång handbollen igen i Svalöv. På bilden: Torbjörn Ekelund (L), bildningsnämndens ordförande, Martin Nihlén från Eslövs IK, Kalle Willstrand från Skåneidrotten, Emme Adébo från Skånes handbollsförbund, Mia Andersson från Skåneidrotten och Niklas Fonskov, fritidschef.

Fakta: Handbollssatsningen
Till och börja med inriktar sig satsningen till elever i låg- och mellanstadieåldern. Det börjar på tisdagen den 31 oktober på höstlovet (vecka 44), klockan 9-13, med en prova på-bollskola i Heleneborgshallen. Där kommer elever från handbollstränarlinjen vid Eslövs folkhögskola och ungdomsspelare från Eslövs IK vara med som ledare.
Från och med den 12 november fortsätter bollskolan varje söndag i Tryckhallen. I mitten av december flyttas det till Heleneborgshallen och håller på fram till våren. Planen är att sedan dra igång igen efter sommaren.
Projektet har fått 100 000 kronor från Svenska handbollsförbundet. De väntar också på svar från en ansökan på 1,5 miljoner kronor från Allmänna Arvsfonden.

Bildtext: