Vellinge inte först ut med att pröva tiggeriförbud

Under onsdagen förra veckan röstade en majoritet i Vellinges kommunfullmäktige igenom ett lokalt förbud mot tiggeri på sex platser i kommunen, i den lokala ordningsstadgan. Men om det faktiskt börjar gälla återstår att se – andra kommuner har försökt och fått nej.

Med röstsiffrorna 39 mot 12 röstades Vellinge-moderaternas förslag igenom: från årsskiftet kan det bli förbud mot tiggeri på sex utpekade platser i kommunen. På ja-sidan stod förutom Moderaterna även SD och L. På nej-sidan stod S, MP och lokala partiet Nya Listan. Förslaget ligger i linje med det nya kriminalpolitiska program som Moderaterna nyligen presenterade på riksplanet, där bland annat ett nationellt tiggeriförbud, att motverka illegala bosättningar och ett samordnat grepp i tiggerifrågan på EU-nivå ingår.

Men om det faktiskt blir något förbud från årsskiftet är långt ifrån säkert, andra kommuner har prövat och fått nej. Ändringar i lokal ordningsstadga måste prövas och godkännas av länsstyrelserna, och därför går frågan nu vidare till Länsstyrelsen i Skåne.
Det kontroversiella beslutet överklagades redan dagen efter att det togs. Det är människorättsorganisationen Civil Rights Defenders och Centrum för sociala rättigheter som lämnat in ett gemensamt överklagande till förvaltningsrätten i Malmö. De anser att förbudet strider mot skrivningar både i Ordningslagen, Europakonventionen och Regeringsformen.

Vellinge kommun är inte den första i Sverige som beslutat om lokalt tiggeriförbud. Redan 2011 tog Sala kommun ett liknande beslut, fast med den skillnaden att förbudet gällde på ”alla offentliga platser” i kommunen. Då blev det nej från Länsstyrelsen i Västmanland. Enligt länsstyrelsen skulle ett tiggeriförbud vara en för stor inskränkning på den enskildes frihet, dessutom skulle det vara svårt för polisen att dra gränsen mellan tillåtet och otillåtet pengaäskande, menade länsstyrelsen. Sala kommun överklagade aldrig länsstyrelsens nej.

Folke Johansson, professor emeritus i statsvetenskap på Göteborgs universitet med kommunpolitik som forskningsområde, bedömer att Vellinges förbud har större chans att gå igenom länsstyrelsens prövning.
– Nu är det bara på fyra* ställen. Det är fullt möjligt att man får igenom det. Det borde man klara, säger han i en intervju i Dagens Nyheter.
*Beslutet om lokalt tiggeriförbud gäller sex angivna platser i Vellinge, red. anm.

LÄS ÄVEN: ”Tiggeriförbud i Landskrona: Bara LS och SD tydligt för”