50 nya jobb när gamla Pilkington blir Sydsveriges största lager för byggvaror

50 nya arbetstillfällen, och kanske fler på längre sikt – det kan det bli när byggvaruföretaget Derome flyttar till Landskrona och gör staden till ett nav i sin sydsvenska expansion.

– Landskrona ligger strategiskt till för vår sydsvenska satsning, det är nära både upp till Hallandsåsen och mot Ystad, Simrishamn och Kristianstad till, sa Johan Winroth, vd Derome byggvaror och träteknik AB under torsdagens pressträff, då företagets planer offentliggjordes.
Derome har köpt gamla Pilkingtonfastigheten på Örja. Där vill de ha Sydsveriges största lager för bygg- och trävaror. Det ska i första hand vara ett lager för direktleverans till byggarbetsplatser och för vidare leverans till företagets övriga butiker i Sydsverige. I andra hand hamnar där också en byggvarubutik för proffs. Företaget bygger också nya butiker i Malmö; på Agnesfridsvägen och i Fosie. Derome har även, sedan september, en ny bygghandel i Lund.
– Vi kommer helt enkelt att behöva det här lagret nu när vi expanderar i Sydsverige, säger vd Johan Winroth.

Med sina 420 meter är Pilkingtons gamla maskinhall en av de längsta lokalerna i Landskrona.

Etableringen väntas ge 50 helt nya jobb till Landskrona, och kanske fler på längre sikt. Det gäller jobb som chaufförer, säljare, lagerarbetare och byggingenjörer. Derome byggvaror och träteknik har en egen distributionsapparat för att köra byggvaror direkt till större byggarbetsplatser.
Så här i högkonjunkturtider så är arbetskraftsbristen stor inom vissa yrken, inte minst inom byggbranschen och transportbranschen. Men vd Johan Winroth ser ljust på rekryteringen till lagret i Landskrona.
– Det är inte första gången vi gör det här, och det har gått bra hittills, säger han.
Kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (L) skjuter in att Deromes framtida lager i Landskrona skulle kunna bli en arbetsplats i den kommunala satsningen på ”enkla jobb”.

På måndag, den 9 oktober, får Derome tillträde till de jättelokaler där tidigare glastillverkarkoncernen Pilkington gjort flytglas. De lokalerna har stått tomma sedan 2014, med undantag för viss lagerverksamhet. Det är 21 000 kvadratmeter lokalyta, det mesta i den 420 meter långa verkstadshall där Pilkington hade sin produktionslinje för flytglas, till det kommer ytterligare 6000 kvadratmeter yta i tälthall. Hur mycket företaget betalt för fastigheten vill man inte offentliggöra.Nu ska nyckelpersoner anställas, och övrig bemanning göras. Derome räknar med att dra igång sin verksamhet där den 1 april nästa år.

Sammanlagt 21 000 kvadratmeter under tak är det som Derome nu får när det köpt gamla Pilkington på Örja. Ett annat bolag i Derome-gruppen bygger just nu hus i Norra Borstahusen, och till stor del är det den goda kontakten med kommunen som gjort att Derome tittat på Landskrona för sitt nya lager berättar Johan Winroth, vd Derome byggvaror och träteknik AB (till vänster).

Landskrona är inte okänd mark för Derome. Koncernens byggbolag Derome hus AB bygger just nu 16 villor i Norra Borstahusen, i det nya bostadsområdet Kvarteret Havsbrisen.
– Det är mycket genom den goda erfarenheten vi haft i kontakten med kommunen som gjort att vi tittat på Landskrona för vårt nya lager, säger vd Johan Winroth.

Bilden ovan: På väg in. Johan Winroth, vd Derome byggvaror och träteknik, med flaggan i högsta hugg, på väg in till det som skall bli Sydsveriges och företagets största lager för bygg- och trävaror, i Pilkingtons gamla flytglasfabrik. Foto: Per Eeg-Olofsson

Deromegruppen

  • Namnet Derome är taget från den lilla orten med samma namn utanför Varberg, där familjeföretaget en gång startat. Trots att det idag är en koncern med 1750 anställda och en omsättning på cirka 6,5 miljarder årligen så ägs det fortfarande av ägarfamiljen Andersson. I företagsgruppen finns företag inom ett antal trä, bygg- och fastighetsanknutna verksamhetsområden: sågverk, biobränsle, timmer, trävaror, byggvaror, järnvaror, takstolar, prefabvillor, byggsatser och stommar, bostadsförvaltning och lokaluthyrning med mera. Derome har i dagsläget byggvaruhandlar på 37 orter, de flesta i Västsverige. Byggvaruhandlarna är i första hand öppna för byggbranschen, men på de orter där det inte finns andra byggvaruhandlare är även privatpersoner välkomna.