Botaniskt intresse har gett avtryck i ny utställning på Hemslöjden

Malmöbaserade multikonstnären Åsa Sävbrand är utbildad textilkonstnär. Men intresset för ”ekoprint” började med en kurs berättar hon.
– Det var en liten prova-på-kurs. Jag tyckte det var jättekul och jag har en stor trädgård och har alltid haft ett botaniskt intresse.
De faktorerna i kombination har bidragit till att Åsa Sävbrand under ett års tid systematiskt experimenterat med växtfärgningstekniken ekoprint. Resultatet av detta kan man nu se i utställningen ”Botaniska avtryck” på Hemslöjden Skåne, som öppnar idag lördag och visas till den 11 november.
– Det är en väldig upptäckarglädje. Man vet inte hur det ska bli förrän man tar ut tygrullen ur ångan och rullar ut den. Ett grönt löv kan ge gult avtryck, eller ett rött till exempel.

Åsa Sävbrand förklarar hur tekniken ekoprint går till. Först förbereds tyget kemiskt för att bladen och löven bättre ska kunna färga av sig på det. Det kallas att ”beta” tyget och går till så att tyget värms upp i vatten tillsammans med metallsalter, järnvitriol eller kopparvitriol, och några andra ämnen, det kan vara vinsten (kaliumvätetartrat) eller alun. Sedan läggs de löv och blad som ska skapa mönstret ut på tyget, som viras hårt kring en rundstav. Efter det har Åsa Sävbrant ångkokat tyget i en apparat som hon byggt själv av en saftmaja, alltså en gryta för saftkokning.

Att beta tyget med olika kemikalier har gett olika resultat, berättar Åsa Sävbrand, likaså val av tyg och växtarter. Vissa växter fungerar inte alls.
– Lind. Det blir inget. Inte Liljekonvalj heller, säger hon.

Bilden ovan: Det var efter en kort prova-på-kurs som Åsa Sävbrand, textilkonstnär från Malmö, på allvar började experimentera med ”ekoprint”, alltså att skapa mönster på tyg med hjälp av blad och löv. Det senaste året har hon gått på djupet med tekniken och testat både en mängd olika växter och olika sätt att bereda tyget.