Emma vill ge barn direkt upplevelse av musik

Jazzsångerskan Emma Denward från Svalöv släpper nu sin andra platta med barnjazzlåtar. Det firar hon med en gratis konsert i nya musikhuset på Fridhems folkhögskola.

Hon beskriver musiken som väldigt glad, ibland stämningsfull, och då och då även sorglig.
– Hela projektet heter Båtjazz. Texterna hämtar metaforer från hav, båtar och vatten. Man får en skön akustisk musikupplevelse inramat av berättelser, säger Emma Denward.
Just nu är det barnjazz som dominerar jazzsångerskans verksamhet.
– Jag har ett intresse för barnpedagogik, jag tycker att det är härligt att ge ungarna mer akustiska upplevelser med riktiga instrument. Jag kommer själv ihåg när jag var barn, hur musik i olika stämningar kunde påverka mig, det var härligt att till exempel sjunga med i en sorglig visa eller dansa med en glad och svängig låt.
Målgruppen är främst barn mellan fem och tio år, men på de öppna konserterna så är det ofta familjer som kommer, och då kan komma både yngre och äldre barn, berättar hon. En barnpublik skiljer sig lite från en vuxenpublik.
– Det beror mycket på hur nära man är publiken. Det kan till och med uppstå samtal med publiken, då någon komenterar egna erfarenheter, om de till exempel seglat själva, om det verkligen är sant att vi träffat en sjöjungfru och det är det ju såklart.
– Man får väldigt direkt respons, vilket är väldigt kul. Ibland märker man om dramaturgin inte funkar, plötsligt seglar barnen iväg på något annat håll.

Bildtext, stora bilden ovan:
Emma and the Jazzcrusaders på Ystad Jazz i augusti. På bilden Emma Denward tillsammans med pianisten Magnus Hjorth och basisten David Andersson.
Foto: Selma Denward

Skivsläpp och konsert
Båtjazz med Emma and the Jazzcrusaders
Lördagen den 21 oktober klockan 14 i nya musikhuset på Fridhems folkhögskola.
Det är fritt inträde. Konserten är ett samarrangemang mellan Svalövs kommun, Musik i Syd och DrumVoiceRecords.