En person på Befesa delgiven misstanke om grovt miljöbrott

När miljöskandalen kring metallåtervinningsföretaget Befesa Scandust rullades upp i slutet av förra året anmälde länsstyrelsen företaget för miljöbrott. Sedan dess har förundersökningen pågått, och nu är det klart att en person ”i ledande ställning” på Befesa Scandust blivit delgiven misstanke om grovt miljöbrott.

– Det handlar om två åtalspunkter. Båda handlar om om spridningen av cyanid, men om olika sätt som den spridningen har skett, säger kammaråklagare Lars Magnusson vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Malmö.
Om det blir rättegång eller inte är dock för tidigt att sia om, menar han.
– Vi är bara i början av förhörsomgångarna, säger Lars Magnusson.
När vet vi om det blir rättegång eller inte?
– I december vet vi förmodligen det.
Förundersökningen efter länsstyrelsens anmälan pågår alltså fortfarande. Men en annan förundersökning mot Befesa Scandust, av äldre datum, är nu nedlagd. Det gäller den som påbörjades 2015 när kommunens miljöförvaltning gjorde en anmälan. Det efter utbredd och plötslig fiskdöd i Lundåkrahamnen. Dock så hände inte särskilt mycket med den nedprioriterade förundersökningen, och nu är den alltså nedlagd.
– Det har inte gått att fastställa ett orsakssamband mellan den döda fisken och Befesa Scandust, säger Lars Magnusson.

Bilden ovan: Metallåtervinningsföretaget Befesa Scandust hamnade i sökljuset för både lokala och riksmedia efter att det avslöjats att verksamheten spritt cyanider och tungmetaller i mark och vatten. Förundersökning av miljöbrott pågår, och nu är en person delgiven misstanke om grovt miljöbrott. Foto: Arkiv