Första etappen i solkraftspark vid E6 på plats

Det har varit några om och men, men nu är den på plats, till full beskådan från motorvägen E6 som passerar en bit bort. Och den solkraftspark som nu finns utanför koloniområdet Axeltofta kan växa sig bra mycket större.

788 solpaneler, på ett markberett underlag av grus, som är säkrade med långa markskruv. Så ser det ut nu när den första etappen av den solkraftspark, som bolaget IT Gården fastighet AB beställt, är klar.
Jonathan Lundqvist drar ut ytterligare någon meter elsladd från trumman i andra änden av det instängslade området samtidigt som Henrik Möller går runt i snålblåsten och kopplar in sladdarna till panelerna.
– Det är snabbkoppling på alla, så den biten är enkel, säger han och berättar att detta är det största solcellsuppdrag som firman fått hittills.

Jan Swedin, före detta vd för IT Gården, kommer förbi för att titta till solcellsparken nu när de sista installationerna görs. Även om han sedan i april lämnat över vd-posten så är solcellsparken fortfarande hans projekt i eget bolag.

Helt enkelt har det dock inte varit med alla turer kring solkraftsparken, som först skulle ligga längre norrut, strax öster om E6, i höjd med Kopparhögarnas koloniområde. Men det visade sig att det området är för sankt och riskerar översvämning, något som skulle försvåra underhållet av solcellsparken. Istället köpte bolaget 80 000 kvadratmeter mark av Landskrona stad mellan koloniområdet Axeltofta, Saxån och motorvägen, prislappen var 450 000 kronor.

Det är den mittersta biten, vid koloniområdets södra hörn som nu blivit verklighet. Men parken kan byggas ut både norrut och österut.

Jan Swedin, före detta vd för IT Gården, med kontor utanför Landskrona, kommer inrullande på området i sin Land Rover. Som vd för IT Gården har solcellsparken i högsta grad varit hans skötebarn. Sedan 1 april i år har han lämnat över vd-posten, men är kvar som delägare. Skötebarnet solcellsparken är dock fortfarande ett av hans projekt, ett projekt som startade med tanken att IT gården ska producerar fossilfri el som motsvarar den egna förbrukningen i bolagets serverhallar – minst. Han är nöjd med att det nu står solcellspaneler på plats.
– Det känns jätteroligt. Men det här kan bli femton gånger större, vi har köpt marken ända bort mot motorvägen i väster och cykelvägen i öster. Den här etappen är 3000 kvadratmeter, vi har köpt 80 000. Det gäller bara att få till finansieringen, säger han.

Bilden ovan: Det blir mycket sladd för Jonathan Lundqvist att dra ut när 788 solpaneler ska kopplas in.

Första etappen i solcellsparken är 3000 kvadratmeter stor. Den inköpta marken är dock på 80 000