Han hoppas på boom i historisk krimgenre

Set Mattson är sjuksköterskan som blev journalist som blev författare av historiska spänningsromaner. På lördag kan du träffa honom på Svalövs bibliotek, i samband med Kulturkalaset.

55 år gammal debuterade han som författare, efter att han gått den tvååriga utbildningen Författarskolan vid Lunds universitet. Nu har han gett ut fyra böcker, en femte kommer i vår och han har samtidigt ett par andra projekt på gång. Gemensamt för dem är efterkrigstidens Malmö, poliser och spänning.
Vad är det med efterkrigstiden och Malmö som fångar dig?
– Jag är född och uppvuxen i Malmö även om jag inte bor där längre. Det hände ju mycket under efterkrigstiden. Man bygger folkhemmet och det är ett spännande projekt i sig. Jag har valt att försöka skildra samhället utifrån ett brottsperspektiv. Det som gått som en röd tråd genom de tidigare böckerna, är den utsatthet som kvinnor och barn hade i samhället. Många kvinnors roll var annorlunda än nu, och jag tycker att det finns skäl att vi påminns om det, hur det i verkligheten var vid den här tiden. Det finns en illusion om den gamla goda tiden. En sak jag vill visa med mina böcker är att den gamla goda tiden kanske inte var så god, åtmonstone inte för alla.
Vad ska du göra på Svalövs bibliotek?
– Jag kommer släppa en ny roman i mars nästa år, som heter ”Kvinnan vid kanalen”. Jag tänkte läsa de första sidorna ur den romanen. Det är en fortsättning på mina tre första böcker, som är en ganska löst sammansatt trilogi som utspelar sig i Malmö under efterkrigstiden. Nu tar jag steget in i 50-talet. Den här romanen utspelar sig i Malmö 1952. Bland annat skriver jag om den närmast paranoida stämningen som rådde i landet då, i samband med att man hade avslöjat flera kommunistiska spioner, som Fritiof Enbom och Hilding Andersson. Det skapade rädslor för kommunister. Bland annat blev det närmast en häxjakt på kommunister på arbetsplatser, säger Set Mattsson.
Har du något mer på gång efter boken som kommer i mars?
– Boken är tänkt att bli första delen i en ny serie som ska utspela sig under 50-talet. Jag håller på och gör research inför det. Jag håller också på med ett annat projekt som också är en historisk spänningsroman. Den utspelar sig under kriget och bygger på en sann spionhistoria. Jag hoppas kunna jobba parallellt med de här två böckerna.
På senare år har det poppat upp författare som Pontus Ljunghill, Martin Holmén och Anna Lihammer som också skriver historiska spänningsromaner. Finns det en sådan boom skulle du säga?
– Det är vad jag hoppas på ska komma. Det blir fler och fler. Om man jämför med utlandet, till exempel England, Frankrike och Tyskland, så är kriminalhistoriska romaner en jättestor genre där.
– I Sverige är det en ganska liten genre, förvånansvärt liten med tanke på alla de spännande miljöer och historier som man faktiskt kan hitta i arkiv och annat.

Bildtext:
Set Mattsson var tidigare sjuksköterska, men utbildade sig till journalist vid Skurups folkhögskola och jobbade sedan flera år som frilansande medicinjournalist. Nu är han författare av historiska spänningsromaner i Malmömiljö. På lördag kommer han till Svalövs bibliotek för ett författarbesök klockan 12.
Foto: Kim Ekvall

Set Mattssons böcker på förlaget Historiska Media:
Ondskans pris (2012)
Svekets offer (2013)
Fruktans tid (2014)
Så länge min bror andas (2016)