Här hittar personer med afasi tillbaka till orden

Varje år får cirka 12 000 personer i Sverige afasi. Afasiföreningen i Landskrona hjälper till med språkstimulans och social samvaro, både för de med afasi men även för anhöriga.

– Det tog mig fem år att lära mig stava igen, säger Eva Ekman.
Hon är en av de som sitter runt bordet när Afasiföreningen i Landskrona har studiecirkelsträffar på Anhörigcentrum. Det har de tre gånger i veckan.
– Man måste försöka prata. Det är så lätt att man glömmer talet. När man börjar prata så kan man kanske inte hitta alla orden, men man måste prata, annars går det tillbaka igen, säger Eva Ekman.
Hon drabbades av stroke för åtta år sedan och nu är informatör i föreningen.
– Det man behöver är prata. När man är här så behöver man inte vara rädd att göra bort sig. Man vet att andra inte kan prata, säger hon.
Syftet med föreningen är att stimulera språket och social rehabilitering.
– Kommer man inte in i gemenskapen och kan börja prata, då sitter man hemma och är isolerad, det är alternativet, säger Hans Fridh.

Eva Ekman koncentrerar sig på läsningen. Till vänster om henne föreningens ordförande Hans Fridh.

Det är tisdag och historia är på programmet. I tur och ordning får var och en läsa en bit om Karl X Gustav, en av de kändisar som har plakett på Landskronas Walk of Fame. Ur högtalaren ljuder sedan sången ”En kärleksnatt vid Öresund” med Hilmer Borgeling från 1931.
– Det är så att musiksinnet ligger i andra hjärnhalvan. Stimulerar man musiksinnet, så mår man bättre över huvud taget. Det är viktigt för de som har språksvårigheter att lyssna på musik och förstärka, säger Britt Ljunggren, en av föreningens grundare.

Britt Ljunggren är före detta arbetsterapeut som leder språk- och skrivträningen.

Hon är före detta arbetsterapeut som leder språk- och skrivträningen.
– Är det så att man fått svårigheter med språket så kan det bli så att man isolerar sig och tycker att folk betraktar en som korkad, så att man inte går ut. Man sitter hemma vid köksbordet, men man måste ut bland folk och höra till någonstans. Då hittar man en gemenskap här där man är förstådd, säger Britt Ljunggren.

Bildtext, stora bilden ovan: Ingegärd Karlsson på en av studiecirklarna.

 

 

FAKTA:
Afasiföreningen i Landskrona med omnejd
Fyller 35 år i år.
Riktar sig till personer med afasi och anhöriga i Landskrona, men också i trakterna runt om, från Svalöv och ner till Löddeköpinge.
Har cirka 75 medlemmar.

FAKTA:
Afasi är en språkstörning som uppkommit efter en skada i hjärnan, vanligen på grund av stroke.
Varje år får cirka 12 000 personer i Sverige afasi.
En person med afasi har varierande svårigheter med att tala, förstå tal, läsa och/eller skriva, men har oftast oförändrat intellekt.

Källa: Afasiförbundet