Känd tränardoldis från Svalöv flyttar hem igen

Svalövsfödde Stefan Hansson är känd fotbollstränare i Asien, men relativt okänd i Sverige. Efter många år utomlands fyttar han nu hem till Sverige igen. I alla fall för ett tag.

– Jag har inte haft vinterkläder på tio år tror jag, säger Stefan Hansson på telefon från Indonesien där han jobbat som tränare i ett antal år.
Men i slutet av månaden ska den vittbereste fotbollsarbetaren flytta hem till höstrusket i Sverige, i alla fall för ett tag. Fotbollen har tagit honom till många länder och klubbar, både som spelare och som tränare. Hans engelska Wikipediasida listar en mängd klubbadresser från 1970-talet och framåt. Som spelare har han varit i bland annat Svalövs BK, Landskrona BoIS, South Melbourne FC och Tampa Bay Rowdies. Som tränare har han jobbat för till exempel San Fransisco Scots, Härslövs IK, Køge BK , Đồng Tâm Long An F.C i Vietnam och Myanmars U23 landslag. Och nu senast Persema Malang i Indonesien. Bara för att nämna några.
Varför ska du flytta hem?
– Jag har varit utomlands i ganska många år. Jag har inte sett min mor på länge och mina döttrar.
– Det passar utmärkt för serien slutar nu. Jag tänkte ta ett eller två år i Sverige.
Har du fått några jobberbjudanden än?
– Inga konkreta bud, förutom lite hastigt och snabbt på telefon. Men inget konkret.
Var ska du bo?
– Jag vet inte var jag bo nånstans. Jag har inte funderat så långt ännu.
Som ett av de största minnena från sin globala karriär nämner han när han tävlade i SEA Games (Sydöstasiatiska mästerskapen) år 2011 med Myanmars U23-landslag.
– Då fick vi en bronsmedalj, det har aldrig hänt tidigare att Myanmar gått så långt. Det var ett stort minne.
Som ett annat häftigt minne nämner han när han som tränare för Indonesian All Star Team mötte Juventus i ett fullsatt stadion i Jakarta.
Du har ju själv spelat fotboll i USA och mött Pelé. Hur var det?
– Det gjorde jag första gången jag kom över till Tampa. Jag sprang mest och tittade på honom. Man var ju förvånad. På den tiden när jag kom över på 80-talet så var där en del större stjärnor från till exempel Sydamerika och England som tog sina sista chanser där.
Har du lärt dig indonesiska, coachar du på engelska eller hur funkar det?
– Jag kan indonesiska. De förstår engelska och det finns många utlänningar som inte förstår indonesiska, så det blir mest på engelska.
Nu blir det skånska igen?
– Ja, jag hoppas det, eller så blir det småländska. Man vet aldrig. Jag hoppas att det blir ett jobb så snart jag kommer hem.
Men lägst i division 1, hoppas han.
– Vi hade i min klubb en svensk, Andreas Drugge, som var här och provspelade. Han har spelat i Göteborg och Trelleborg bland annat. Jag frågade honom hur skillanden var med klubbarna här i Indonesien och allsvenskan. Och han sa att den håller ungefär i mitten av allsvenskan, den klassen.

Bildtext:
Om mötet med fotbollsspelaren David Villa:
”Det var när vi var i Spanien med min klubb härifrån, en sexmatchturnering, då träffade jag Villa och tränaren Simeone. Det var med mitt klubblag i Indonesien.”, säger Stefan Hansson.

USA, Indonesien, Burma. Det är bara några av de länder som Stefan Hansson jobbat i. Fotbollen har fått honom att se världen. Men allt började i Svalöv och Svalövs BK. Nu flyttar han hem till Sverige igen och letar klubbadress.