Landskamp ska bidra till handbollsfeber i Svalöv

Sveriges U17-damlandslag i handboll siktar på medalj i VM nästa år. Startskottet för den satsningen går i Svalöv, onsdagen den 22 november klockan 18.

Då spelar de svenska U17-damerna en träningslandskamp mot Danmark i Heleneborgshallen.
En tuff match där svenskorna nog får räknas som underdogs, men siktet är ställt längre fram, berättar Niklas Harris, förbundskapten.
– Det är en enorm möjlighet för oss. När vi träffas på onsdagsförmiddagen och tränar första passet inför den här landskampen så är det startskottet för satsningen mot VM, där vi har möjlighet att ta medalj, säger Niklas Harris.
– Det här är ett viktigt led i U-landslagets satsning.
Matchen i Svalöv på onsdagen den 22 november följs av en match i Danmark dagen efter.
Efter de två träningsmatcherna mot Danmark spelar det svenska laget i en internationell turnering, Scan Iberico, i Burlöv den 24-26 november. Det kan i sin tur ses som en träningsturnering inför VM, menar Niklas Harris.
En liknande turnerning som den i Burlöv skulle mycket väl kunna arrangeras i Heleneborgshallen, som rymmer 350 personer, menar Niklas Harris.
– Lagom stora hallar är det perfekta för internationella matcher på den här nivån. Jag tror att det blir fullt här.
Landskampen kan ses som ett sätt att stötta det projekt som Eslövs IK, Svalövs kommun och Skånes handbollsförbund dragit igång för att få igång bollskolor och handbollsverksamhet i kommunen, vilket Papperstidningen tidigare skrivit om.
– Detta är ett sätt att kunna marknadsföra handbollen i kommunen. Det kan inte bli på ett bättre sätt än med U17-damer, att ungdomar och kommuninvånare får se handboll på toppnivå, säger Niklas Fonskov, fritidschef.
– När det är på ett nytt ställe så måste du börja från början. Då är det jätteviktigt att hjälpa till med intresset. Vi vill ju ha så mycket handboll som möjligt runt om i landet. Då är det här ett samarbete som är viktigt för oss, säger Niklas Harris, förbundskapten.
Just att det är yngre spelare som spelar träningslandskampen, och inte seniorspelare, är bra. Då ligger de närmare den ålderskategori som man vill locka att spela handboll, menar Niklas Harris.
– Blir det då lite fest här, så blir det ännu roligare och man kanske vill komma och testa handboll. Det är en mycket rolig sport, mycket fart och fläng, säger Niklas Harris.
Martin Nihlén, styrelseordförande och ungdomsledare i Eslövs IK, håller med.
– Det här är perfekt för projeket. Det är stor hjälp för oss att komma igång. Nu börjar ju bollskolorna i november. Det ligger helt rätt i tiden för oss, säger han.

Bildtext: Niklas Harris, förbundskapten för Sveriges U17-damlandslag i handboll kollar in Heleneborgshallen inför träningslandskampen mot Danmark den 22 november. Här i samtal med Martin Nihlén, Eslövs IK och Niclas Nornemark.