Lugn period på stadsbiblioteket

Men lokallösa unga i ”mellanålder” stör

”En lugn period”. Så beskriver bibliotekschefen Susann Ek ordningsläget på Landskronas stadsbibliotek. Men även nu finns mindre ordningsproblem, och det är de unga i mellanåldern mellan fritids och fritidsgård som står för dem.

En sak vill Susann Ek, som jobbat på bibliotek i över 30 år, gärna framhålla. Det är något som också syns i svaren i DIK:s enkätundersökning (se artikel nedan):
– Hur det är på biblioteken är en direkt spegling av hur det är i övriga samhället. Är det oroligt där så blir det oroligt på biblioteken. Biblioteken är ju enda stället i samhället som inte har några trösklar, alla är välkomna, det behövs inte pengar eller medlemskap.
Den värsta incidenten under hennes tid som bibliotekschef, berättar Susann Ek, var när två män började slåss inne på biblioteket, en av dem bar en stor kniv.
– Det var samma period som när det var skottlossning precis här i närheten, säger hon.
Enligt DIK:s enkätundersökning förekommer hot och annan påtryckning när det gäller inköp av böcker och tidskrifter, främst från högerextremt håll. Det har inte hänt på stadsbibliotek i Landskrona, enligt Susann Ek. Men i mars i år satte nazistorganisationen NMR avspärrningsband framför bibliotekets entré när författaren Nina Björk skulle föreläsa om socialisten Rosa Luxemburg. Och det har på sätt och vis fått konsekvenser.
– Ja, fast inte på det sätt som nazisterna kanske hoppades på. Det är en orsak till att vi under hösten arrangerar en serie föreläsningar om yttrandefrihet här på biblioteket, säger Susann Ek.

I dagsläget är ordningsproblemen av betydligt mildare karaktär.
– Nu är vi i en lugn period – ta i trä. Det som händer nu är att det ibland är barn mellan tio och tretton år som inte riktigt kan sköta sig. Det är de som är för unga för att få komma in på fritidsgård. För dem finns det få saker att göra, och här på biblioteket är det varmt och det finns fritt wifi.
Om någon i den gruppen måste avvisas, vilket händer ibland, så kräver det inte assistans av väktare. Men möjligheten finns.
– Om vi tycker att det behövs kan vi kalla in väktare för två veckor åt gången, säger Susann Ek som också berättar att kommunens patrullerande väktare kommer förbi även biblioteket.
En annan trygghetsåtgärd är att personalen är utrustad med larmknappar, både fasta och bärbara.
På det hela taget tar kommunen ansvaret för tryggheten på bibliotek på stort allvar menar Susann Ek. Men man kan ana ett medskick till kommunpolitikerna.
– Om det fanns mer att göra för unga i gruppen tio till tretton år så vore det förstås bra, säger hon.

LÄS OCKSÅ: ”De flesta bibliotekarier upplever stök, hot eller våld på jobbet”