Med svart-vita hjärtan mot Superettan

Supporterklubben Black & White följer BoIS i med- och motgång. Och nu är det mest med. I skrivande stund är platsen i Superettan nästa säsong i princip helt klar.

På en fåtölj ligger en dörrmatta med BoIS klubbmärke.
– Vi kan inte ha den på golvet. Vi kan inte trampa på klubbmärket ju. Därför tycker jag att det är konstigt att man faktiskt tar fram en sådan, säger Ulf Backman, ordförande i Black & White när han visar runt i supporterklubbens lokaler på Silvergården.
Här samlas medlemmarna två timmar före de svart-vitas hemmamatcher och efteråt. Laddar upp med musik av till exempel supporterbandet Rude BoIS.
Ulf Backman har varit Landskronabo sedan 1999, men varit BoIS:are sedan barnben.
– BoIS-intresset kommer från min far som är ifrån stan, säger Ulf Backman.
Eva Johnsén, klubbmästare, som ursprungligen kommer från Svalöv, har varit BoIS-fan i cirka 20 år.
– Det var min son, som är 29 år idag, som började mest med det och sedan så drogs man med, säger hon.
De tre senaste åren har det kanske inte varit helt lätt att vara BoIS-supporter. Laget har harvat i division ett södra, men nu är platsen i Superettan nästa säsong i princip klar.

”Det är som talesättet här i stan: alla är födda BoIS:are, det är bara det att de har inte insett det”, säger Ulf Backman, ordförande i supporterklubben Black & White. Eva Johnsén fyller i: ”Det tar bara lite längre tid för vissa”.

Vad det är som gör att många älskar ett lag och följer det i med- och motgångar, kan vara svårt att förklara.
– Just med BoIS, det är inte så att vi har några jättestora framgångar. Det är lätt att hålla på ett lag som MFF till exempel. Det är i stort sett bara framgångar. Vinner de inte SM-guld utan blir tvåa, så blir de besvikna. Våra glädjestunder blir på något sätt så mycket mer, med tanke på att de inte är så ofta förekommande. Frågan är om inte lidandet gör att man mer intensivt följer laget, säger Ulf Backman.
Några som säkert lider denna säsong är HIF-supportrarna. HIF kämpar om att ta sig upp på kvalplats för gå upp i Allsvenskan igen. Det kan väl i dagsläget närmast beskrivas som enbart en teoretisk chans. Om BoIS går upp och HIF blir kvar i Superattan, så innebär det heta derbyn mot ärkerivalen nästa säsong. Något som kan vara rätt nervöst.
– Det är den skräckblandade förtjusningen. Man vill ju möta dem och slå dem, men man är fruktansvärt nervös för det slår ju åt andra hållet om vi förlorar mot dem. Sedan är ju jag den som är nervös inför varje BoIS-match, fast inte denna säsongen konstigt nog, säger Ulf Backman.
Om det blir BoIS-vinst, då kan han få upprepa det som står på en affisch på väggen i supporterklubbens lokal: Äntligen!
Affischen syftar på 6-2 vinsten mot HIF den 6 april 2002 och bortavinsten den säsongen. Det är den förstnämnda som är Ulf Backmans favorit.
– Frågar du hundra BoIS:are så kommer 99 av dem att säga en av de två matcherna, säger Ulf Backman.

En hyllning till Kung Sune, Sonny Johansson som gjorde 638 matcher i Landskrona BoIS, klubbens meste spelare genom tiderna.

Nu är platsen i Superettan nästa säsong i princip klar, men Eva Johnsén har siktet högre.
– De kommer klättra. SM-guldet kommer förr eller senare, säger Eva Johnsén.
Dock bör satsningen göras med måtta, anser Ulf Backman.
– Jag hoppas att BoIS inte vrålsatsar utan man gör det med förnuft. Det har väl varit lite av BoIS problem tidigare. Det låter kanske fel att säga, men hellre att BoIS spelar i Superettan med en sund ekonomi än att vrålsatsa något år i Allsvenskan och sedan blir det ekonomisk baksmälla. Även om det är sjukt kul att spela i Allsvenskan, ska det vara med måtta också, säger Ulf Backman.