Premiär för Lasse Åberg i Landskrona

Lasse Åberg är inte bara känd som Trazan Apansson eller som den tafatte antihjälten Stig-Hemler Olsson i filmerna om Sällskapsresan. Han har flera strängar på sin lyra, vilket många Landskronabor passade på att ta del av under Kulturnatten.

Det är fullpackat inne i Galleri Gamla Staden i Norra Kyrkogränden. Lasse Åberg har precis skrivit en autograf och ställt upp på en selfie när Papperstidningen får ett par ord med honom i vimlet.
– Det är mina visuella hyss och Inger ställer ut vävar och broderier, säger Lasse Åberg om utställningen som han delar med sin hustru.
Skulle man kunna kalla dig för en allkonstnär? Du har gjort ganska mycket genom åren?
– Ja, jag har en luddig yrkesprofil. Jag har inte riktigt bestämt mig för vad jag vill göra. I botten har jag magisterexamen i grafisk formgivning och sedan har det blivit lite film och lite musik och sådant också.
Vad har varit roligast när du tänker tillbaka på allt?
– Att byta jobb hela tiden.
Vad tror du folk känner igen dig mest som?
– Det är barnprogrammen och filmerna, det är det ju.
Har du ställt ut förut i Landskrona?
– Inte som jag kan minnas. Men jag börjar bli så gammal att jag minns knappt var jag har varit någonstans, säger han.
Lasse och Inger Åbergs utställning varar fram till och med den 5 november med öppet på helgerna.

Lasse Åberg lockade storpublik till Galleri Gamla Staden under fredagens kulturnatt.

Vi går lite längre uppför gatan och in på en gård och uppför trappen till Galleri Jentin, en vindsvåning med anor från 1700-talet. Där ställer fotogruppen Urinvånarna med Anders Cöster, Caysa Molin och Jens Jentin Lindberg ut, liksom Anne-Lie Sävström med sin glaskonst och Marika Jivenius med sin akvarell.

Jens Jentin Lindberg visade upp sitt high key-foto med motiv ur Star Wars-filmerna.

En grön mosaiktavla föreställer en trappa.
– Det är trappan i livet, att hitta ljuset. Man ska gå uppför i livet, säger dess upphovskvinna Geula ”Viola” Lesén.
Sedan tar vi en snabb titt in på Öresundsteatern och sedan en ännu snabbare titt in i Rådhuset, som har guidade turer under kvällen. Utanför museet hörs Kulturskolans skönsång: ”Hösten, den kommer med oranga blad”, när vi går förbi på väg till Galleri Björne på Gamla Kyrkogatan. Där inne, vid ett bord bland Kennet Björnes färgglada skulpturer, sitter författaren Jonas Bergh.

Författaren Jonas Bergh sålde och signerade böcker på Galleri Björne.

Han är känd för bland annat ”Landskronatrilogin”, tre fristående romaner om människor från Landskrona som lever i marginalen. Han ”kränger böcker” och pratar med folk.
– Jag har tagit med böcker som jag skrivit som utspelar sig till viss del eller helt och hållet i Landskrona. Jag tänkte att det kanske är någon som är sugen, säger han.
Vad har du för bokprojekt på gång nu?
– Jag har precis skickat in och bestämt med mitt förlag om min nästa bok. Den kommer i mars, tror jag. Det är en sorts hybridbok med prosadikter och dikter. På ett sätt är det en roman, men den har lite olika former.
Finns det något Landskrona i den?
– Det finns Landskrona i den, absolut. Landskrona finns inte i alla mina böcker men i de flesta. Om inte annat så finns det ju ändå i min mentalitet.
Sedan går vi ut i mörkret igen, in på Folkets Hus och Jazz House Landskrona. Några sköna toner får avsluta kvällen.

Det fanns möjlighet att gå på guidad tur på Rådhuset under Kulturnatten.